Грип

грип

Грипът е инфекция на дихателните пътища, причинявана от грипни вируси тип А и В, най-често през зимата.

Най-често симптомите на грипа включват внезапно начало с температура и втрисане, кашлица, мускулни болки, главоболие, умора и слабост.

Грип и лечение - кога да посетя лекар?

Винаги трябва да отидете на лекар, ако се чувствате зле.

 • Само лекарят може да каже дали Вашето състояние изисква лечение или почивката и течностите са достатъчни да се възстановите.
 • Ако се съмнявате, че сте болен от грип, отидете на лекар веднага щом почувствате грипоподобни симптоми (но не по-късно от 2 дена от началото им) и поискайте от него повече информация за подходящите средства за лечение и профилактика.
 • Хората над 50 години и тези с хронични заболявания от всички възрасти трябва да се обръщат към лекар, винаги когато заболеят от грип.

Грип или настинка - разпознаване на симптомите

И настинката, и грипът са вирусни инфекции, които имат подобни симптоми, като кашлица и възпалено гърло. Настинката обикновено е по-лека и засяга областта на носоглътката, докато грипът обикновено протича по-тежко, със симптоми, които включват внезапна поява на висока температура, придружена с болки в ставите и мускулите.

Грипна заболеваемост

В период с ниска грипна заболеваемост около 10% до 15% от населението става жертва на грипните вируси. В период на висока грипна заболеваемост 20% от населението, или дори повече, може да се разболеят от грип.

Грип - първи предпазни стъпки

Ако мислите, че сте станали жертва на грипна зараза, незабавно се запознайте с подробности относно лечението на грипа.

Грипът - причини за заболяването

Грипът е инфекция на дихателните пътища (наричана още респираторна инфекция), причинявана от грипни вируси тип А и В, най-често през зимата.

grip, грип, грипен вирус, грипен щам

Циклично, приблизително през 30 години, се появява нов щам на грипа, към който населението няма имунитет. В резултат на това, възниква широко разпространено в цял свят заразяване с новия щам на грипния вирус (пандемия), което има потенциал да окаже силно въздействие върху световната икономика.

Колко време болният от грип разпространява заразата

След появата на симптомите болният от грип продължава да разпространява грипния вирус в продължение на 6-10 дни.

Лечение на грип с противовирусни лекарства

Противовирусните лекарства за лечение на грип се приемат само по лекарско предписание.

Лекарствата трябва да се приемат колкото се може по-бързо след първите симптоми на грипа (температура, мускулни болки, отпадналост, кашлица или хрема), за да има максимален ефект от лечението.
Ако грипният вирус циркулира в тялото, след първите няколко приема (т.е. за 24-36 часа) пациентът ще почувства понижение на високата температура, намаляване на мускулните болки, възстановяване на своята активност.

Профилактика на грипа - 8 прости правила
 1. Стойте далеч, ако е възможно, от болен от грип, тъй като вирусът на грипа се разпространява при кашлица или при кихане.
 2. Често мийте ръцете си, за да намалите риска от настинка или грип.
 3. Не стоите на места, където се пуши, а ако Вие самите пушите, опитайте да спрете.
 4. Съблюдавайте здравословен начин на живот.
 5. Спазвайте умерена диета.
 6. Осигурявайте си достатъчно сън.
 7. Сведете стреса до минимум.
 8. Пийте много вода.

повече за профилактиката на грипа

Симптоми на грипа

Най-често симптомите на грипа включват внезапно начало с температура и втрисане, кашлица, мускулни болки, главоболие, умора и слабост. Някои хора имат запушен нос, носна секреция и болки в гърлото.

Усложнения при грип

Много често грипът се последва от усложнения като пневмонии, отити, синуити и артрити. Много опасни са усложненията от страна на централната нервна система (менингити, менингоенцефалити). Усложнения от страна на сърдечносъдовата система се срещат най-често при хора в напреднала възраст (миокардити или перикардити), често се стига до обостряне на хронични заболявания като астма и хроничен бронхит (особено при деца).

grip, грип

 

 

 • Всяка година от грип се разболяват средно 10% от населението и умират до 500 000 души по цял свят.
 • Грипът е причина за 10% от отпуските по болест в Европа.
 • Производствените загуби от грипната инфекция само във Франция и Германия възлизат на 8,3 – 12,6 милиарда евро на година.

Грип H5N1 - птичи грип
 • През 1959 г. за първи път щамът H5N1 започва да циркулира в групи домашни птици в части от Азия, като причинява само леки заболявания със симптоми: разрошени пера и намалено снасяне. Това остава незабелязано от ветеринарните служби.
 • След месеци и години на разпространение, грипният вирус мутира до високо патогенна форма, която може да убие птиците до 48 часа, със смъртност, стигаща до 100 %.
 • През 1997 г. за първи път щамът H5N1 се появява с високо патогенната си форма в Хонг Конг, без да се прояви повторно. Тогава са унищожени 1,5 милиона домашни птици в рамките на три дни.

Преди случаите в Азия високо патогенният птичи грип е считан за рядко заболяване.
През 2004 г. над 120 милиона птици са умрели или са били унищожени в рамките на три месеца.
Случаите, започнали през юли 2004 г., дават ясен отговор на въпроса –
масовите мерки за контрол не могат да елиминират вируса!

Грип А(H1N1) - т.н. свински грип

Свинският грип е нов грипен вирус A(H1N1), който никога преди това не се е разпространявал сред хора. Грипният вирус А(H1N1) се разпространява от човек на човек и това се случва също толкова лесно като при сезонния грип. Той може да бъде пренесен на други хора по въздушно-капков път чрез кихане и кашляне или от замърсени ръце или повърхности.

Птичи грип

Птичият грип е заразно заболяване причинено от грипни вируси, които нормално заразяват само птици и значително по-рядко прасета. Домашните птици са особенно податливи на инфекции. Избухванията в птицеферми може да се разпространяват изключително бързо.

Сезонен и пандемичен грип
СЕЗОНЕН ГРИП ПАНДЕМИЧЕН ГРИП
Възниква предвидимо, всяка година, обикновено през зимата, в умерения пояс.   Възниква рядко (три пъти през 20-ти век).  
Населението обикновено има частично изграден имунитет от предишни боледувания.   Населението няма или има много слаб имунитет.  
Здравите хора обикновено не са подложени на риск от усложнения; при много младите, възрастните или хората с хронични заболявания има повишен риск от сериозни усложнения.
Най-засегнати са деца от 5-14 години и възрастни над 50 години.  
Здравите хора са с повишен риск от сериозни усложнения.     Най-засегнати при пандемия са хора на възраст между 20 - 40 години (данни от пандемията от “испански грип” през 1918 г.).  
Здравната система може да посрещне обществените и индивидуални нужди.   Здравната система ще е силно претоварена.  
Съставът на ваксините се основава на предвиждания за щамовете, които ще преобладават през сезона.   Наличните противогрипни ваксини няма да са ефикасни срещу грипния щам.   За създаването на нова, подходяща ваксина ще са необходими поне 6-8 месеца след изолиране и идентифициране на вируса.  
Има адекватни количества и доставки от антивирусни средства.   Ефективните антивирусни средства ще са в недостатъчни количества.  
Смъртните случаи в света всяка година от грип са приблизително 500 000 души.   Прогнозите за броя на смъртните случаи са между 7 милиона - 63 милиона души в света.  
Симптоми: висока температура, кашлица, хрема, мускулни болки. Смъртта често е предизвикана от усложненията, например пневмония, енцефалит, миокардит и др.   Грипните симптоми могат да бъдат по-тежки, усложненията по-чести.  
Като цяло, има средно влияние върху обществото (карантина на училищата, повече хора, които си стоят у дома).
10% от отпуските по болест в Европа.  
Очаква се щетите да бъдат огромни поради:     Поне 45% отсъствие от работа поради: отпуски по болест, грижи за друг член от семейството, страх от заразяване, карантина с последващо затваряне на офиси, училища, ограничаване на пътуването и т.н.  
Управляемо влияние върху националната и световна икономика   Има потенциал за тежко влияние върху националната и световната икономика  

Разумно с лекарствата!

Информацията, която ще прочетете в уебсайтовете на “Рош България” ЕООД,
не представлява медицински съвети или препоръки и по никакъв начин
не замества консултацията и предписанията на лекуващия лекар. (виж Условия за ползване)