Симптоми на грипа

Общите грипни симптоми включват внезапно повишаване на температура и втрисане, кашлица, мускулни болки, главоболие, умора и слабост. Болните от грип може да се оплакват от запушен нос и възпалено гърло. Само с пилешка супа няма да минете в случай, че искате да се лекувате от грип. Незабавно отидете на лекар, ако забелязвате симптомите на грипа. Лечението с антивирусен препарат трябва да започне не по-късно от 2 дена след началото на симптомите.

 
Грип или настинка - посещение при лекар

Настинката и грипът имат подобни симптоми. Важно е да се установи разликата между настинката и грипа и да посетите Вашия лекар не по-късно от 2 дена от началото на симптомите, ако подозирате, че имате грип.

Грип или настинка при деца - посещение при педиатър

Децата са групата, която по-често вследствие на грипа развива вторични усложнения като бронхити, отити и др.

Грипната инфекция протича с много нехарактерни симптоми – внезапна поява на висока телесна температура, силна отпадналост, отказ от храна, суха дразнеща кашлица, мускулни болки. Тези симптоми могат да се срещнат и при други остри респираторни заболявания. Най–сигурната диагноза е доказване на грипния вирус от смив от носоглътка и в по-късен етап – доказване на противогрипни антитела в серума на детето.

При всички случаи е уместно посещение при педиатър за преценка на състоянието на детето.

Грип или настинка - разпознаване на симптомите

И настинката, и грипът са вирусни инфекции, които имат подобни симптоми, като кашлица и възпалено гърло. Настинката обикновено е по-лека и засяга областта на носоглътката, докато грипът обикновено протича по-тежко, със симптоми, които включват внезапна поява на висока температура, придружена с болки в ставите и мускулите.

Мерки при първи симптоми на грип

При първи съмнителни признаци на грип трябва да се започне с обилно приемане на течности (билкови чайове, бульони), много витамини – задължително и витамин С; много пресни плодове и зеленчуци; проследяване на телесната температура (особено при децата – поне 3-4 пъти дневно).

Настинка или грип при деца - как майката да различи симптомите

Най-лесно грипът и настинката могат да се различат по начина на поява на оплакванията, по вида и силата на симптомите.

  • Настинката протича с постепенно настъпващи хрема ± кихане (често) ± запушен нос (обичайно) ± болки в гърлото ± суха, но не мъчителна кашлица ± лека отпадналост, но не умора и изтощение ± леки мускулни болки ± рядко ниска температура (под 38 градуса).
  • Грипът започва рязко и внезапно с висока температура + суха, дразнеща, често мъчителна кашлица, засилваща се, често придружена от болки зад гръдната кост + болки по мускули и стави ± понякога кихане, запушен нос и хрема + бързо настъпващо силно изтощение и отпадналост (т.е. нарушено в различна степен общо състояние на организма), които могат да продължат 2-3 седмици.

Облекчаване на симптомите на грипа

Какво ще кажете за една хубава чаша чай?

  • Приемайте много течности - особено горещи напитки, които може да облекчат чувството за разбитост.
  • Почивката също е от съществено значение, за да се справите с грипа, освен това Ви дава основателна причина да си останете до късно в леглото.
  • Болният от грип остава заразен 3 или 4 дена след появата на синптомите, така че си останете вкъщи и се лекувайте, за да намалите риска да заразите някой друг.
Признаци и симптоми при заразяване с грип А(H1N1)

Признаците на грип A(H1N1) са подобни на грипните, включително вдигане на температура, кашлица, главоболие, болка в мускулите и ставите, болка в гърлото, течащ нос и понякога повръщане и диария.

Симптоми на грипа

Най-често симптомите на грипа включват внезапно начало с температура и втрисане, кашлица, мускулни болки, главоболие, умора и слабост. Някои хора имат запушен нос, носна секреция и болки в гърлото.

Разумно с лекарствата!

Информацията, която ще прочетете в уебсайтовете на “Рош България” ЕООД,
не представлява медицински съвети или препоръки и по никакъв начин
не замества консултацията и предписанията на лекуващия лекар. (виж Условия за ползване)