История

1896

Годината на основаването на компанията – първи успехи

F. Hoffmann-La Roche & Co. е основана, когато индустриалната революция променя лицето на Европа. На 1 октомври 1896 година, Фриц Хофман е на 28 години и стартира своята компания. Той е бил сред първите, които успяват да предусетят, че индустриалното производство на лекарства ще е съществен напредък в лечението на доста заболявания. От тези времена до днес, Рош прераства в световен лидер сред компаниите в сферата на здравеопазването.
Първият продукт на компанията е антисептичен крем за лечение на рани. Младата компания има големи надежди за германския пазар и закупува площи за малка фабрика, която произвежда първия им продукт.

1897-1914

Експанзия и международно развитие

Рош започва да разширява бизнеса си много скоро след основаването си. От 1897 до 1910 година, фабриката в Гренцах, Германия, е разширена и там е преместен основния дял от производството. Фриц Хофман и новият му бизнес партньор започват да основават нови клонове на компанията в други Европейски и презокеански държави. До 1914 година, Рош разкрива офиси в Милано, Ню Йорк, Санкт Петербург и Лондон.

Успех с вкус на портокал

Рош произвежда сиропа против кашлица Сиролин с активна съставка, собствена разработка. Сиропът с вкус на портокал е почти мигновен успех и е продаван в продължение на 60 години.

1915-1927

Време на криза

Първата Световна Война оказва разрушително влияние върху Рош. Германия бойкотира продуктите на Рош, Базел е изолиран от фабриката си в Гренцах, загубата на пазара в Русия и революцията от 1917 година, както и загубите на фондовата борса вкарват компанията във финансова криза. В допълнение, основателят на компанията Фриц Хофман умира през 1920 година.
Лъч надежда се появява с изследването на Маркус Гугенхайм върху биогенните амини, което утвърждава положението на Рош в научното общество.

1928-1944

Възходът на витамините води до преодоляване на кризата

Рош успява да излезе от кризата под ръководството на своя председател Емил Бърел. Компанията изживява неочакван възход, благодарение на своите продукти с витамини. Рош продължава своето развитие с инвестиции в Ню Йорк и Нътли. В Базел, офисите на компанията също се разширяват. Една от основните тогава сгради е проектирана от известен швейцарски архитект – Ото Салвисберг. Елегантната простота на тази сграда очарова и до днес.
Тадеуш Райщайн (носител на Нобелова награда за 1950 година) предлага на Рош работен метод за синтез на витамин С. Една година по-късно са произведени първите 50 килограма витамин С, което стартира производството му в Рош.
Компанията става водещ производител и доставчик на витамини.

1945-1964

Подобряване на производството

Рош започва усилено да провежда развойна дейност, за да избегна зависимостта си от производството само на витамини. Портфолиото на компанията става много разнообразно – от антидепресанти и противомикробни лекарства, до лекарства срещу ракови заболявания.
Рош навлиза в козметичния сектор през 1945 година като основава корпорацията Пантен.

1965-1978

Диверсификация

Рош стартира подразделения в разнообразни сфери на здравеопазването. Започва разработването на електронни медицински инструменти, диагностика, агрохимикали и други.Този период се свързва и с включването на Рош в базови биомедицински проучвания. Компанията основава Институт за молекулярна биология в Нътли, Институт по имунология в Базел и Център за проучвания в Япония.
Рош навлиза и на пазара на диагностични продукти.

1979-1990

Реформи, концентрация и прозрачност

Рош започва да организира своята структура и да създава отделни бизнес единици вътре в компанията. Корпоративните дейности се консолидират чрез придобивания или продаване на някои области от бизнеса. Рош обособява 4 свои бизнес направления: лекарства, витамини и химикали, диагностика, овкусители и аромати.
През 1980 година, в Института по молекулярна биология на Рош, е изолиран чист интерферон-алфа. Рош Нътли, заедно с Дженентек (биотехнологична компания, базирана в Сан Франциско, САЩ) започват общ проект за производство на генно модифицирана версия на тази субстанция.

Нобелови награди

Niels Kaj Jerne, първият директор на Института по имунология в Базел, е награден с Нобелова награда за медицина (1984) за плодотворните му разработки в сферата на имунологията. Тази награда е споделена с двама негови колеги и съоткриватели на моноклоналните антитела.
Susumu Tonegawa, изследовател в Института по имунология в Базел от 1972-1981 година, е награден с Нобелова награда за медицина (1987) за работата му върху генните сегменти на антителата. Неговите фундаментални открития създават възможност за производството на хуманизирани антитела.

1991-2000

Международна експанзия и нови разработки

Посветена на проучвания и нови разработки, Рош продължава да въвежда различни подходи за нови лекарства, които се налагат в медицинската практика заради предимствата си.
През 1991 година, компанията придобива маркетингови права за използването на технология, която за минути може да установи наличие на генетичен материал във взетите проби. Тази техника се нарича polymerase chain reaction (PCR) и чрез нея става възможно разработването на диагностични тестове, които са бързи, чувствителни и специфични и могат да се прилагат в много сфери на медицината и научните проучвания.

2000-2006

Рош се преструктурира, за да се фокусира върху биотехнологични продукти

Рош е сред водещите компании в сферата на здравеопазването с опит в две ключови области – лекарства и диагностика. Тази опитност, допълнена с познанията в биотехнологиите, дава възможност на компанията да положи основите на бъдещата визия в здравеопазването – персонализираната медицина.
С цел да се посвети на тази визия, Рош продава две свои подразделения: витамини и химикали и аромати и овкусители.

2007- до днес

Осъществяване на персонализирания подход в здравеопазването

Рош постига все по-голямо познание за механизмите на развитие на някои тежки заболявания и за диагностични техники във връзка с тяхното по-успешно разпознаване и контролиране. В резултат на това, много от тези заболявания могат да се откриват в по-ранен стадий и да се лекуват спрямо специфични техни характеристики.
През 2009 година, Рош изцяло интегрира американската биотехнологична компания Дженентек, а след това и други ключови играчи в различни области - на естествените науки, генното секвениране и тъканната диагностика. Тези процеси дават предимство на Рош за откриване и приложение на много нови идеи по отношение на разработването на индивидуализирани начини за лечение.

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки