Съдружници в науката 

Партньорството на Чарлз Хайделбергер (Charles Heidelberger) и Робърт Душински (Robert Duschinsky) оставя следа в историята на онкологичните изследвания и се превръща в символ на силата на сътрудничеството.

 През 50-те години на миналия век, водени от взаимното си желание да подобрят живота на пациентите, известните учени Чарлз Хайделбергер и Робърт Душински започват партньорство, което ще промени хода на онкологичните изследвания.

Хайделбергер е брилянтен и световно признат американски биохимик и специалист по клетъчни култури, който посвещава кариерата си на изследванията на рака. След години на упорита работа той открива, че въвеждането на флуорен атом в структурата на един пиримидин, наречен урацил, може да попречи на синтеза на ДНК и РНК, като по този начин предотвратява растежа на някои тумори. След революционното си откритие Хайделбергер привлича за помощ химика на Рош Робърт Душински, за да синтезира веществото, известно като 5-флуороурацил.

 

Заедно те продължават да експериментират и да провеждат клинични изпитвания, които дават надежда за инхибиране на растежа на туморите. През 1957 г. те успяват да синтезират лекарство, което в крайна сметка се превръща в мощно оръжие в битката срещу различни видове рак, включително рак на дебелото черво, гърдата и стомаха.
 

M-BG-00000651

Материалът е одобрен до 12.2022 г.

 

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).