Изследователи, поемащи риска в науката 

Изследванията на д-р Стивън Хаузър (Stephen Hauser) бяха посрещнати със скептицизъм в научната общност, но Genentech пое риска да започне партньорство, което завинаги ще промени разбирането ни за множествената склероза.

 


[video 3]

Години наред произходът на множествената склероза – известна още като МС – беше загадка. Това автоимунно заболяване, което засяга приблизително 700 000 души в Европа, води до прогресивно влошаване на централната нервна система. С течение на времето подвижността, когнитивните способности и зрението на пациента се влошават.

 

Учените успяха да идентифицират главния виновник - Т-клетките, елементи на имунната система на организма. Те са установили, че при хора, живеещи с МС, Т-клетките атакуват защитната обвивка около мозъка, наречена миелин, което води до локализирано възпаление на главния  и гръбначния мозък. В резултат на това, лечението на МС се фокусира основно върху таргетиране на Т-клетките.

 

Д-р Стивън Хаузър, настоящ директор на Института за невронауки Weill на Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) и други изследователи в областта са предположили, че може би това не са единствените елементи от имунната система, които стоят зад болестта.

 

След години изследвания те предполагат, че В-клетките - компонент на имунната система - също играят критична роля за възпалението, което води до МС. Научната общност обаче остава скептична, убедена в ефективността на подхода с лечение на базата на Т-клетките.

 

Д-р Хаузер и колегите му се опитват да осигурят академично финансиране, за да продължат да изучават и развиват хипотезата си, но опитите им са неуспешни. Никой не е готов да участва в партньорство, основано на една недоказана идея.Но Genentech е готов да поеме риска. Те се съгласяват да продължат напред с клинично изпитване в ранна фаза, което има приблизително 15% шанс за успех.

 

„Това беше шокиращо“, казва Хаузер. „Невероятно е, че Genentech се съгласиха да продължат [с клинично изпитване в ранна фаза]. Мисля, че го направиха, защото смятаха, че пациентите имат нужда от това. Заслужаваше си да се направи.”

Моментът, в който пристигнаха резултатите, беше истински момент „Еврика“. След три десетилетия изследвания, екипът успешно идентифицира В-клетките като критичен фактор, причиняващ МС. В резултат на това, Genentech успява да усъвършенства нова молекула, пробив, който в крайна сметка открива нови възможности за лечение и революционизира разбирането ни за МС.

 M-BG-00000646

Материалът е одобрен до 12.2022 г.

 

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).