От лабораторията до фабриката: Идеалното време за витамин С

През 30-те години на миналия век, в разгара на Голямата депресия, една единствена иновация спасява хиляди човешки животи и една прохождаща компания.

 

Интересен факт: аскорбиновата киселина, известна като витамин С, означава „против скорбут“. Въпреки че векове наред моряците са наблюдавали как лимоните и портокалите оказват някои лечебни ефекти върху тази напаст, връзката на скорбута с диетата и витамин С е напълно установена едва през 20-ти век.

 

Витамин С е открит за първи път през 1912 г. По-късно, през 1928 г., унгарският учен Алберт Сент-Дьорди успява да го изолира, което означава, че витамин С е можело  да бъде извлечен от естествени продукти. Значението на това откритие обаче напуска лабораторията едва няколко години по-късно, в разгара на Голямата депресия.

В началото на 30-те години на миналия век много предприятия едва оцеляват, което води до драстични нива на безработица и сериозно недохранване. Рош също е силно засегнат, въпреки че се радва на финансов успех още след пускането на първото си популярно лекарство през 1898 г., сиропа за кашлица с вкус на портокал Sirolin. Макар и сравнително нова концепция по онова време, става ясно, че няма начин за лечение на новата вълна от заболявания, причинени от диетични дефицити – рахит, бери-бери и скорбут – ако няма достатъчно храна.

 

Пет години след изолирането на витамин С, Тадеуш Райхщайн (Tadeusz Reichstein), полско-швейцарски химик, изобретява начин за изкуственото му създаване. Това е гениален метод, който използва както химични реакции (химичен синтез), така и живи организми (биотехнология) за синтезиране на витамин С. “Процесът на Райхщайн,” както става известен, може да се разшири за промишлено производство. И той го предлага на Рош.

 

Година след като Рош купува този ключ към първия си наистина комплексен химичен процес, са произведени 50 кг витамин С. Това окончателно утвърждава Рош като компания, използваща химическо инженерство. Въпреки че не е напълно разбран по онова време, процесът на Райхщайн е една от най-ранните стъпки в областта на биотехнологиите, почти пророкувайки колко важни ще станат те за нашите изследвания днес.

 

Рош бързо се превръща във водещ доставчик на витамини, като усвоява и индустриалния синтез на витамини A, B1, E и K1. Те са безопасни, правилно дозирани, произведени в стерилна среда и – най-важното по време на недостига на храна – достъпни. Този ръст в производството на витамини носи просперитет и Рош най-накрая успява да възобнови визията на Фриц Хофман за международно разширяване. От този момент нататък Рош може отново да се върне на пазара в САЩ, като започне с нова инвестиция в Нътли, Ню Джърси.

 

Рош продава своето звено за производство на витамини през 2002 г., за да се съсредоточи допълнително върху отключването на потенциала на биотехнологиите и персонализираното здравеопазване, но невероятната иновация на Тадеуш Райхщайн, комбинирана с производственото ноу-хау на Рош е помогнала на милиони хора. Днес витамин С е в Списъка на основните лекарства на СЗО. 

 

Въпреки че няма заместител на пълноценната, добре балансирана диета, добре е да знаете, че ако на кораба ви свършат портокалите, вие въпреки това ще можете да държите скорбута на разстояние.

 

За да научите повече за това кои актуални открития вероятно ще катапултират здравеопазването в бъдеще, чуйте една дискусия на живо за иновациите в пост-пандемичния свят.



 

 

M-BG-00000649

Материалът е одобрен до 12.2022 г.

 

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).