Изложбата се организира от биотехнологичната фармацевтична компания Рош България по повод юбилейната годишнина от нейното основаване

На 31 май 2022 г. /вторник/ в столичната Галерия на открито, градина „Кристал“, бе открита документална изложба “125 години - наука и иновации” на биотехнологичната фармацевтична компания Рош България. Поводът е юбилейната 125-годишнина, която компанията отбелязва от своето основаване.

В изложбата, която може да бъде разгледана до 13 юни т.г., са поместени архивни исторически фотографии и факти от развитието на науката и компанията през 19, 20 и 21 век. Рош стартира своята дейност в България в началото на 20-ти век и експозицията проследява тези моменти, както и развитието на медицината у нас. Сред интересните фотографии, представени на общо 26 пана са началото на производството на синтетичен витамин С, историята на откритията на Нобеловите лауреати, свързани с компанията, довели до революция в биотехнологичните изследвания, както и пробивът в откриването на механизмите за развитие на автоимунното заболяване множествена склероза. Интересен факт, проследен в експозицията, е свързан с името на компанията, което дава Адел Ла Рош (Adèle La Roche), съпруга на основателя Фриц Хофман. В Швейцария е практика женените двойки да разделят фамилните си имена с тирета, така че Фриц става г-н Хофман-Ла Рош. За това през 1896 г., когато е основана компанията, тя получава името F. Hoffmann-La Roche & Co.

Изложбата бе открита от Хишам Сабри – генерален мениджър на биотехнологичната фармацевтична компания Рош България. Сред официалните гости бяха Н. Пр. Раймунд Фурер - посланик на Конфедерация Швейцария у нас, началникът на кабинета на министъра на финансите и член на НС на НЗОК Виолета Лорер, представители на Медицински университет – София, браншови и търговски организации.

В приветствието си генералният мениджър на Рош България Хишам Сабри заяви: “Рош има забележителна история, изпълнена с върхове и спадове, но най-вече с истински стремеж към иновациите. Преди 125 години е било невъзможно да си помислим, че може да произвеждаме големи количества лекарства извън аптеките. Преди 50 години е било недопустимо да си помислим, че пациентите с рак биха могли да живеят повече от няколко месеца. Може би след няколко години, ще дойде моментът, в който ще мислим, че е невъзможно да лекуваме различни хора по един и същи начин. Ние вярваме, че персонализираните здравни грижи са наистина важни за нашите пациенти в България. Изглежда трудно от позицията на днешния момент да повярваме, че след 100 години сегашните дни ще са част от историята. Но се надявам, че след 100 години ще имаме друга изложба като тази, обсъждайки успехите, предизвикателствата и уроците, които сме взели по пътя си и са донесли повече ползи на пациентите.“

В словото си по време на откриването посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Раймунд Фурер каза: „От посещението си в централата на Рош в София се върнах с 8 килограма, които бяха 3 тома с богатата история на Рош, свързана с иновацията, като център на техния успех и ключов фактор да се задържи във времето. Иновацията е част от ДНК-то на Рош. Привествам добрите взаимоотношения на компанията с институциите и тяхното партньорство със света на науката, които ѝ позволяват да укрепи позицията си и да даде своя принос за развитието на научноизследователската и развойната дейност, както и на други здравни предизвокателства в България, които също са в интерес на отделения човек и на обществото, като цяло.“

Проф. Валентина Петкова, заместник ректор на Медицински университет – София прочете по време на церемонията поздравителен адрес по случай юбилейната годишнина на компанията, от името на ректорa на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков. В него той заявява: “Като образователна институция, която работи с новите поколения, ние в Медицински университет – София знаем колко значими са иновациите в науката, за да се развива тя и да се поддържа високо ниво в образованието. Затова, дълбоко уважаваме усилията и постиженията на Рош през всички тези години. Постижения, които водят, освен всичко друго, до по-добър живот за хората, с по-малко болка и повече хубави моменти.“

Изложбата се осъществява с продкрепата на Столична община.

Основана през 1896 г. в Базел, Швейцария, като един от първите индустриални производители на лекарства, Рош се разраства в най-голямата биотехнологична компания в света и световен лидер в ин витро диагностиката. Компанията се стреми към научни постижения, за да открива и разработва лекарства и диагностика за подобряване и спасяване на живота на хората по целия свят.

Ние сме пионер в персонализираното здравеопазване и искаме се стремим да преобразим начина, по който се предоставят здравните грижи, за да имат още по-голяма полза за пациентите и здравните системи. За да осигурим най-добрата грижа за всеки човек, ние си партнираме с много партньори и комбинираме силните си страни в диагностиката и фармацията с данни от клиничната практика.

Рош е призната като един от лидер в устойчивото развитие на индустриите Фармация, Биотехнология и Природни науки вече 13 поредни години, според Dow Jones Sustainability Indices (DJSI).

Със седалище в Базел, Швейцария, групата Рош оперира в над 100 държави и има повече от 100 000 служители из целия свят.  Дженентек /САЩ/ е изцяло собственост на групата Рош. Компанията притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. 

Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.