Рош България представи пред журналисти последните тенденции в търсенето на лечение на рак на кожата

Днес в гр. Велинград се проведе медицински семинар за представители на медиите, в рамките на който те бяха запознати с новите тенденции при лечението на рак на кожата. Бяха обобщени също така видовете рак на кожата, как се диагностицират те и какви начини за индивидуализирано лечение на пациентите са разработени досега.

Доц. Красимир Киров, онкодерматолог от СБАЛО-ЕАД, гр. София, обясни какво представлява меланом и представи начините за неговото диагностициране и лечение. Въпреки че меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, когато се диагностицира рано, той обикновено е лечимо заболяване, ако се отстрани напълно чрез операция. При напреднал стадий често се изисква друго лечение, като понякога при един пациент се налага да се приложи повече от един вид лечение. Ако обаче се остави, без да се лекува, меланомът може да се разпространи до други части на тялото, включително черния дроб, белите дробове, костите и мозъка. Това състояние е известно като метастазирал меланом и е най-агресивната форма на рак на кожата.  

Доц. Киров обобщи рисковите фактори за заболяването - чувствителна на слънце светла кожа, продължителна експозиция на UV лъчи, фамилна анамнеза за рак на кожата, наличие на повече от средния брой бенки по тялото. Понякога е  трудно да се направи разлика между нормална бенка и меланом. За тази цел е създаден акроним, известен като „ABCDE на меланома”. Акронимът поощрява хората да проверяват бенките, които имат по тялото си, за пет ключови характеристики, които може да  са сигнал за наличие на меланом. Тези характеристики на бенките са: асиметрична форма (на английски: Asymmetric in shape), неравномерни граници (Border that is uneven), вариации в цвета (Color variation), промени в диаметъра (Diameter change), развитие, т.e. всяка промяна в размера, формата, цвета, изпъкналостта и др. Специалистите съветват хората, които забележат някои от тези характеристики, незабавно да се обърнат за съвет към лекаря си.

Лечението на меланом може да бъде няколко вида: оперативно, химиотерапия, таргетна (прицелна) терапия, биологична терапия, фотодинамична терапия, лъчетерапия. Доц. Киров подчерта, че голям брой клинични проучвания изпитват нови лекарства за лечение на меланом. Таргетните (прицелните) лекарства все повече се препоръчват, тъй като атакуват специфични характеристики на раковите клетки и по този начин спират растежа и разпространението им, без да унищожават здравите клетки и тъкани в организма. За лечението на меланом вече се използва ново таргетно лекарство, което действа само върху туморни клетки с определена мутация на ген, който се нарича би-раф (BRAF). При половината от пациентите с меланом е установено, че имат подобна мутация и само при тях може да се прилага този вид лечение. Провежданите до момента клинични проучвания показват значително забавяне на растежа или регресия на туморите, носещи тази мутация, когато се провежда лечение именно с този вид таргетно лекарство. За установяване на наличието на мутация се прави специален тест на съответния тумор.

Проф. д-р Жанет Грудева, началник Клиника по онкология и хематология, УМБАЛ „Св. Георги”, гр. Пловдив, представи основните характеристики на биологичните лекарства от групата на т. нар. моноклонални антитела. Те представляват особен клас биологични лекарства, които продължават да се усъвършенстват. Комплексната им структура поставя уникални предизвикателства за създаване, производство и проучване и ги прави основен вид лекарства в съвременното лечение на раковите заболявания. Днес те поставят началото на една от най-успешните терапевтични стратегии за лечение на тази група заболявания през последните 20 години. Използването на комбинации от моноклонални антитела за насочване към различни части на раковите клетки сега е в центъра на съвременните изследвания с редица клинични проучвания на комбинирани терапии. Проф. Грудева разказа за дългия и сложен процес, за да достигне моноклоналното антитяло до приложение при пациентите. Периодът на откриване, разработка и изпитване на едно такова подобно биологично лекарство отнема средно около 14 години за предклинично и клинично проучване. Днес регулаторно одобрение за терапевтично приложение са получили над 15 моноклонални антитела.

Моноклоналните антитела, използвани за лечение на раковите заболявания, са разработени да се свързват с раковите клетки чрез разпознаването на определен протеин на повърхността им. Когато моноклоналното антитяло се е свързало с някоя клетка, това изпраща сигнал към имунната система да унищожи клетката. Насочвайки се специфично към раковата клетка и позволявайки разпространението на здравите тъкани, моноклоналните антитела водят до по-малко нежелани лекарствени реакции отколкото при другите видове лечение, като химиотерапията например.  

Рош е лидер в разработването на моноклонални антитела и има най-голямото портфолио на одобрени такива лекарства за лечение на пациенти с рак. 

Ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак, като около 50% от всички видове рак, диагностицирани по света, се падат на него. Деветдесет и пет процента от кожните видове рак не са меланоми, като например базалноклетъчен карцином и сквамозноклетъчен карцином.  Въпреки че по-малко от 5% от рака на кожата се диагностицират като меланом, този вид тумор е отговорен за приблизително 90% от смъртните случаи в световен мащаб, свързани с рак на кожата.

Меланомът се развива в меланоцитните клетки, които се намират в епидермиса - външният слой на кожата. Меланоцитните клетки произвеждат пигмента меланин, който придава цвят на кожата, косата и очите. Прекомерната експозиция на UV лъчи от слънцето или изкуствени източници може да предизвика мутации в меланоцитните клетки, които да доведат до меланом.

Всяка година приблизително 200 000 души по света разбират, че имат меланом, а 46 000 души умират от това заболяване. За разлика от много други видове рак, смъртните случаи от меланом се увеличават, като се очаква да достигнат до почти 80 000 към 2030 г. Меланомът засяга хората в по-млада възраст в сравнение с другите видове рак, като повечето от случаите се диагностицират при лица на възраст между 25 до 65 години. В България приблизително 470 души се диагностицират и около 180 умират от меланом всяка година.

Клиничните изследвания за откриване на нови лекарства дават надежда за по-добри резултати при лечението на това заболяване.  

Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, офталмологията и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето, повишаване качеството на живот и продължителността на живота на пациентите.

Основана през 1896 година, Рош има важен принос за здравето на всички хора по света вече повече от век. Двадесет и четири лекарства, открити от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и химиотерапевтици.

През 2013 година в групата Рош работят над 85 000 души и са инвестирани 8,7 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на групата Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. За повече информация: 

Научете повече

Разгледайте галерията на Рош

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки