Медицински университет-София получи е-книги и творческа стая за студентите си от Рош България

Над 90 електронни книги получи като дарение за библиотеката си Медицински университет-София от биотехнологичната фармацевтична компания Рош България. Дарението бе съгласувано на среща между акад. Лъчезар Трайков, дмн, ректор на МУ-София и г-н Хишам Сабри, генерален мениджър на компанията за България. Поводът е 125-годишнината от основаването на Рош.

Централна медицинска библиотека (ЦМБ) към МУ-София, която е първата и най-голяма у нас по рода си, ще получи  книги от световно признати автори и издателства в различни сфери на медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи. Книгите  могат да се използват през глобална онлайн платформа, до която библиотеката получава достъп за първи път. 

Част от дарението е и обособяването на модерно творческо пространство в сградата на библиотеката, достъпно за студенти и преподаватели. В него се предвижда да се провеждат отворени срещи, дискусии, да се работи по научни проекти и да се представят нови книги. За целта предстои да се ремонтира една от залите на ЦМБ, а цялостният проект се очаква да бъде открит официално през пролетта.

„Изключително сме радостни, че благодарение на това дарение нашата библиотека, студентите и преподавателите ни ще имат достъп до нови ценни електронни ресурси. Това отговаря на нашата стратегия за развитие на „виртуален университет“ и цялостно дигитализиране на обучителния процес в МУ-София“, сподели по време на срещата акад. Лъчезар Трайков. 

„Модерното творческо пространство в ЦМБ ще даде възможност за разгръщане на по-нестандартен тип научна работа, а именно - колективен труд в неформална обстановка. Смятаме, че това ще мотивира още повече младите ни колеги да развиват медицинската наука на ниво, достойно за традицията в Медицински университет-София“, допълни ректорът като припомни, че университетът развива редица инициативи в посока поощряване на своите млади учени. Такива са финансирането на публикациите в реферирани издания с импакт фактор за докторанти и асистенти в конкурс за главен асистент, както и индексирането на работното заплащане на преподавателите на база брой научни публикаци и работа по проекти.  

Списъкът с дарените книги може да бъде намерен на сайта на Централна медицинска библиотека -  

Повече за Медицински университет-София вижте на 
Повече за Рош България вижте на  

Медицински университет-София е най-старото висше медицинско училище в България. Вече над 100 години той е лидер в медицинското образование в страната, и осигурява качествено обучение на български и чуждестранни студенти.  

Според рейтинговата система за висшите училища в България, вече почти десетилетие Медицински университет-София държи първото място в основните за сферата направления: Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здраве.  

През 2021г. МУ-София беше избран с максимум точки за един от 7-те изследователски университета в България по методика, разработена от Министерството на образованието и науката на Р България. Университетът редовно е включен в престижни международни класации, а негови учени са неизменно част от Топ 2% на учените в цял свят, според класацията на университета в Станфордска. 

Библиотеката към университета е Централна медицинска библиотека за страната, с фонд от над 330 хил. тома на български и чужди езици, има 2 читални и компютърна зала. Читателите могат да използват всички форми на библиотечно обслужване, безплатен интернет, достъп до електронни ресурси и световни бази данни. Тук се подготвят и издават научните списания, издавани от МУ-София. 

Рош е компания-новатор в областите фармация и диагностика и като такава се фокусира върху развиването на науката за подобряване живота на хората в глобален мащаб. Комбинацията от експертиза в двете гореспоменати области прави Рош лидер в персонализираното здравеопазване.

Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, офталмологията и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в ин витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Основана през 1896 година, Рош продължава да търси по-добри начини за превенция, диагностика и лечение на заболяванията и да има устойчив принос за обществото. Повече от 30 лекарства, открити от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и онкологични лекарства. Рош е призната като един от лидер в устойчивото развитие на индустриите Фармация, Биотехнология & Природни науки вече 13 поредни години според Dow Jones Sustainability Indices (DJSI).

Със седалище в Базел, Швейцария, групата Рош оперира в над 100 държави и има повече от 100 000 служители из целия свят.  Дженентек /САЩ/, е изцяло собственост на групата Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. 

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки