Ново лекарство за персонализирано лечение на рак на гърдата, представено от Рош България

Конференцията се проведе в дните 18-20 април 2013 г. в София, като основен акцент в програмата й бяха най-новите решения в лечението на онкологичните заболявания.

Новото лекарство на Рош бе одобрено от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на 5 март 2013 г. за приложение при пациенти с нелекуван HЕR2–положителен метастазирал рак на гърдата. Свързването на лекарството с HЕR2-рецептора пречи на растежа на тумора, спомага за унищожаване на туморните клетки от имунната система и удължава живота на пациентите. Лекарството се прилага в комбинация със стандартното лечение в момента (таргетно лекарство с различен механизъм на действие и химиотерапия) при пациенти с HER2-положителен метастазирал или локално рецидивирал рак на гърдата.

Европейското одобрение е получено въз основа на проведеното от Рош клинично проучване фаза III - CLEOPATRA. Според резултатите тройната комбинацията от новото и досега прилаганото таргетно лекарство (двете имат различен механизъм на потискане на HER2-рецепторите), и химиотерапия осигурява на пациентите по-дълъг период без влошаване на заболяването.

"Одобрението на Европейската агенция по лекарствата е резултат на години изследвания в областта на HER2-положителния рак на гърдата. Ние сме щастливи да предложим нова възможност за лечение за хора с тази агресивна болест", коментира д-р Хал Барън, главен медицински директор и ръководител на глобалното продуктово развитие в Рош.

Новото лекарство на Рош може да се използва само в комбинация с досегашния тип лечение. Това комбиниране на две прицелни лекарства и химиотерапевтик води до забавяне прогресията на болестта и по-дълъг живот за пациентите в сравнение с предходната стандартна схема. По този начин лекарите вече разполагат с още едно моноклонално антитяло и нова възможност за лечение за хора с този изключително агресивен тип рак на гърдата. Според статистиката преди въвеждането на сегашното лечение при пациенти с HER2-положителен рак на гърдата общата преживяемост е била по-кратка в сравнение с тази при пациенти с HER2-негативно заболяване. Днес в резултат на много инвестиции и изследвания, проведени от експертите на Рош в областта, резултатите са обнадеждаващи.

Новото лекарство вече е одобрено в ЕС, САЩ и Швейцария за лечение на пациенти, които не са били лекувани преди това за метастазирало заболяване.

CLEOPATRA е международно клинично проучване фаза III, което оценява ефикасността и профила на безопасност на новото лекарство в комбинация с таргетно лекарство и химиотерапевтик. Резултатите от проучването показват, че комбинираният метод на лечение с новото лекарство е постигнал целите си за преживяемост на пациентите без прогресия на заболяването и намаляване на случаите на смъртност. При пациентите, които са получавали тройната комбинация лекарства, е установено 38%-намаление на риска от влошаване на заболяването или смърт. Проучването показа, че периодът на задържане без увеличаване на метастазите се е увеличил с 6,1 месеца и е достигнал 18,5 месеца. Рискът от смърт е значително намален - с 34%.

Ракът на гърдата е най-често срещания рак сред жените по света. Всяка година около 1,4 милиона нови случая на рак на гърдата са диагностицирани по целия свят и над 450 000 жени умират от болестта. HER2-положителният рак е особено агресивна форма на рака на гърдата. Той се развива много бързо и при голям процент от пациентите е причина за поява на метастази в други органи.

През 2012 г. в България с рак на гърдата са диагностицирани над 3700 пациентки. При около 20% тях ракът е бил определен като HER2-положителен (въз основа на специфични тестове, които се правят върху тъкан, взета от тумора). Благодарение на профилактиката и повишената здравна култура, 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване и определяне на HER2-статуса да се постигне пълно излекуване.

Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, инфекциозните заболявания, възпалението, метаболитните заболявания и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите. През 2012 година в Рош работят над 82 000 души и са инвестирани над 8 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на Рош Груп. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония.

Научете повече

Разгледайте галерията на Рош

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки