Рош България представи пред журналисти съвременните начини за диагностика и лечение на рака на гърдата

По повод международния месец за борба с рака на гърдата Рош България представи пред журналисти съвременните начини за диагностика и лечение на това заболяване

На 04.10.2013 г. в комплекс „Боровец“ се проведе медицински семинар за представители на медиите по повод месеца за борба с рак на гърдата. В рамките на семинара бяха обобщени видовете заболявания на гърдата - как те се диагностицират, какви стъпки следва да предприема всяка жена, за да се предпази от болестта или да може да бъде излекувана.

Доцент д-р Георги Байчев от ВМА, София сподели различните видове задължителни прегледи и диагностични процедури, които се правят от лекарите за поставяне на правилната диагноза и оперативно лечение, когато е диагностициран рак на гърдата. Сред тях на първо място са клиничните методи: самоизследване, клиничен преглед; образни методи: мамография, ехография, нуклеарно–медицински; патоморфологични (биопсични): цитология, щанцова и ексцизионна биопсия. Доц. Байчев уточни, че е важно всяка жена да знае, че след 20-годишна възраст тя трябва да се самоизследва ежемесечно, след навършени 35 години - да посещава специалист за кличен преглед ежегодно, както и да прави мамографско изследване всяка втора година между 40- и 50-годишна възраст и ежегодно в интервала между 50 и 69 години. За периода 1968-1989 година благодарение на скринингови програми средният размер на новодиагностицираните тумори намалява с 10 % на всеки 5 години.

Доц. Байчев обобщи рисковите фактори за заболяването и какво лекарите предприемат след тяхната оценка, как се прави профилактика и скрининг за предотвратяване на рак на гърдата. По отношение на преживяемостта скрининговите програми имат най-голяма полза за пациенти във възрастовата група от 50 до 69 години - с 30-40% намаляване на смъртността след 5-годишен системен мамографски контрол и третиране на съмнителните лезии.

Д-р Марчела Колева от МБАЛ СОФИЯМЕД направи обзор върху начините за лечение на рак на гърдата. Тъй като в съвременната онкология всеки вид тумор се контролира със специфично лечение, д-р Колева разгледа начина на избор на различните видове лекарства според индивидуалните туморни характеристики на всеки отделен пациент. Най-съвременният метод за лечение днес е чрез лекарства, които са насочени към специфични, жизненонеобходими за раковите клетки молекулярни цели – т.нар таргетни или известни още като прицелни лекарства. Тези лекарства се насочват към точно определено място – „мишена“ върху раковата клетка, като унищожават само тумора, без да увреждат тежко останалите органи и функции на организма. Тяхното действие е да инхибират „мишените“, като блокират туморната клетъчна активност. Самите „мишени“, към които се прицелват таргетните лекарства, представляват генетичните изменения, които лежат в основата на образуването на рака, но също и структури върху раковите клетки, които ,,издават” злокачествения им характер. Тъй като „мишените“ са разположени върху или в туморната клетка, таргетните лекарства са строго специфични. Затова всеки пациент се лекува с подходящо само за него лечение. За да се установи кой пациент е подходящ да се лекува с таргетна терапия, е необходимо да се направи изследване от патоанатоми, специализирани в областта на молекулярната диагностика.

Срещата беше последвана от кратко представяне на филма „Врагът отвътре“, който проследява развитието на борбата с онкологичните заболявания през последните 50 години.

„Врагът отвътре“ разказва цялата история на войната, която се води срещу рака, и показва нейния напредък стъпка по стъпка на много и различни фронтове. Човешката воля се оказва, че е ключовото оръжие в нея, което сплотява и лекари, и политици да положат всички възможни усилия срещу тази ужасна болест.

Този филм се разпространява е некомерсиален и е независим, подкрепен от Cancer Research UK (организацията за проучване на рака във Великобритания) и се спонсорира от Рош. Той е направен и заснет от Вивиан Пери и Dependable productions. Равносметката е впечатляваща: ако през 1960 година вероятността за оцеляване на един пациент е била 10%, днес тя е около 85% в зависимост от вида на тумора.

Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак при жените по света. Всяка година се диагностицират около 1,4 милиона нови случая на рак на гърдата в световен мащаб и над 450 000 жени умират от тази болест. HER2-положителният рак е особено агресивна форма на рака на гърдата. Той се развива много бързо и при голям процент от пациентите е причина за поява на метастази в други органи.

През 2012 г. в България с рак на гърдата са диагностицирани над 3 700 пациентки. При около 20% от тях ракът е бил определен като HER2-положителен (въз основа на специфични тестове, които се правят върху тъкан, взета от тумора). Благодарение на профилактиката и повишената здравна култура, 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване и определяне на HER2-статуса, да се постигне пълно излекуване.

Научете повече

Разгледайте галерията на Рош:

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки