Рош България отбелязва Световния ден за борба с артрита, като подпомага проект за рехабилитация на децата с това заболяване

Компанията подкрепя най-малките, като спонсорира проект на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит за водна рехабилитация и арт-терапия

Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Рош България отбелязват Световния ден за борба с артрита през октомври, като компанията подпомага проект за рехабилитация на децата с това заболяване. Малките пациенти ще могат да посещават заниманията два пъти седмично в продължение на цял месец.

Рехабилитацията във вода е част от комплексното лечение на деца с ревматични и други заболявания. По време на заниманията се развиват двигателни умения и навици, които допълнително се стимулират от физичните свойства на водата (температурата затопля цялото тяло, подемната сила помага за правене на упражненията, налягането върху крайниците изтласква кръвта към сърцето, плътността на водата пък подпомага движенията и същевременно оказва съпротива за трениране на двигателния апарат). Така средата също влияе върху укрепването на ставите и мускулите на децата.

Водната рехабилитация помага на пациентите да изпитват по-малко болка, да се чувстват по-силни и енергични, подобрява се функцията на ставите и силата на мускулите. Децата обичат да са във вода, без дори да знаят, че тя е полезна за тях. Заниманията ще се извършват под ръководството на специалисти кинезитерапевти в специализиран басейн, отговарящ на нуждите за водна рехабилитация.

Децата, които ще посещават групите по водна рехабилитация са пациенти на клиниката по ревматология в Специализирана Болница за Активно Лечение по Детски Болести в София. Малките пациенти са в ремисия (период без симптоми на болестта) и състоянието им е консултирано с лекуващите ревматолози.

Счита се, че арт-терапията също много помага при ставните заболявания, защото спомага за упражняване на фини движения на ръцете, докато детето твори. Освен това процесът на общуване по време на заниманията развива възможностите на децата да се справят по-добре със симптомите на заболяването и да комуникират с други деца със същото състояние.

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което обикновено засяга малките стави на ръцете и краката. За разлика от заболявания, свързани с износването на ставите като остеоартрит, ревматоидният артрит засяга вътрешната повърхност на ставите, причинявайки болезнено подуване, което накрая може да доведе до разрушаване на костите и деформация на ставите.

Като автоимунно заболяване ревматоидният артрит възниква, когато имунната система погрешно атакува тъканите на собственото си тяло. Освен че създава ставни проблеми, ревматоидният артрит може да засегне и целия организъм, причинявайки треска и умора.

Ревматоидният артрит се среща много по-често при жените отколкото при мъжете и обикновено възниква при лица на възраст между 40 и 60 години. Лечението на ревматоидния артрит засега се фокусира върху контролиране на симптомите и предотвратяване на ставните увреждания. Всяка година 1 на 1 000 деца развива някаква форма от ревматоиден артрит. В същото време 1 на 10 000 деца се сблъскват с тежката форма на това заболяване. Tипичните симптоми на ревматоиден артрит при деца са: накуцване; скованост при събуждане; затруднение при използването на ръка или крак; липса на енергия; подуване на ставите; дребни затруднения с двигателната система.

Не се знае със сигурност какви са причините за ревматоидния артрит, но учените смятат, че това е автоимунно заболяване, при което белите кръвни клетки губят способността да разпознават собствените клетки и нашествениците като бактерии и вируси. Това довежда до проблем на имунната система, която атакува тъканите на ставите. В резултат се появява възпаление, което води до увреждане на ставите.

Признаците и симптомите на ревматоидния артрит може да варират и дори може да се появяват и да изчезват през определено време. Периодите на повишена активност на заболяването, наречени пристъпи, се редуват с периоди на относителна ремисия — когато подуването и болката отшумяват или изчезват. С времето ревматоидният артрит води до деформация и изместване на ставите.

Една от формите на тази болест при децата се казва системен ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА). Той протича като хроничен артрит, който се съпровожда от пристъпи на висока температура, кожен обрив, анемия, уголемяване на черния дроб и/или далака и възпаление на обвивката на сърцето и/или белите дробове. Най-често заболяването започва между 18-месечна и 2-годишна възраст, въпреки че се наблюдава и в по-зряла възраст. Този вид артрит протича по различни начини, като при най-тежките случаи до две трети от пациентите са с хроничен или постоянен артрит и почти половината от тях се инвалидизират. Тази разновидност на артрита има най-лоша дългосрочна прогноза от всички видове артрити при децата, като общата смъртност се изчислява между 2 и 4%. Настоящото лечение се състои от високи дози кортикостероиди за контрол на системните симптоми. Те обаче не подобряват дългосрочната прогноза и употребата им се свързва с тежки нежелани ефекти. Едва от 2012 година на разположение на педиатрите-ревматолози е биологично лекарство, което е много по-ефективно при децата с ЮИА.

Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, инфекциозните заболявания, възпалението, метаболитните заболявания и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите. През 2012 година в Рош работят над 82 000 души и са инвестирани над 8 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на Рош Груп. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония.

Научете повече

Разгледайте галерията на Рош

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки