Днес е световният ден за борба с рака

Откриването на туморните клетки преди първите симптоми – една от основните цели на Рош за справяне с онкологичните заболявания.

Световният ден за борба с рака се отбелязва за девети пореден път в целия свят. Отбелязването на този ден има за цел да привлече общественото внимание към глобалния проблем, свързан с онкологичните заболявания, както и да припомни колко опасни и честосрещани са раковите заболявания.

Статистиката сочи, че в световен мащаб над 12 милиона души се разболяват от рак всяка година.

За поредна година Рош подкрепя инициативите, част от световния ден за борба с рака. Компанията инвестира в разработването на диагностични решения, както и различни терапевтични възможности, като се фокусира върху разкриване на молекулярните механизми на развитието на туморите и начина на тяхното разпространение. Тази информация помага на специалистите в компанията да се насочат към процесите, които провокират появата на рака и до това те да бъдат блокирани. В тази област важна роля играят биологичните лекарствени продукти и особено високо специфичните моноклонални антитела.

Биомаркерите, т.e. компонентите на клетките в нашето тяло, които са индикатори за специфични характеристика на конкретния тумор, дават възможност на лекарите да определят по-бързо и точно вида на рака при всеки отделен пациент.

Рош работи и за идентифициране на туморни маркери, които откриват туморните клетки много преди първите симптоми да се появят. Тази информация ще помогне на лекарите веднага да започнат целенасочено и ефективно лечение, което ще подобри състоянието на пациентите и ще намали разходите за здравеопазване.

В резултат на тези проучвания, все по-голямата информация, която получаваме за човешките гени, за имунната система и за факторите, които причиняват растежа на туморите, се променя и лечението на раковите заболявания. Един пример е ракът на дебелото черво – преди 20 години имаше само един вид лекарства – често неефективни, и продължителността на живота на пациентите в напреднал стадий на заболяването беше само около 6 месеца след поставяне на диагнозата. Днес преживяемостта постоянно се подобрява благодарение на новите възможности за лечение. Комбинирането на различни лекарства или тяхното последователно приложение позволява на някои пациенти да живеят години, което е изключително постижение.

За този значим прогрес допринася и подробната информация за високата вариабилност на генетичните изменения на раковите клетки. Дълги години се смяташе, че ракът обикновено се дължи на една основна мутация в гена. Сега научните открития потвърждават, че се случва нещо много по-сложно от това, тоест често възникват няколко мутации - последователно или едновременно.

Друга важна и перспективна област в лечението на раковите заболявания е модерното биоинженерство. Рош инвестира в подготовката на забележителни специалисти, които работят върху създаването на молекули – в частност, на антитела – които имат уникални свойства. В момента се разработват антитела, които са свързани с ефективни агенти като химиотерапията, докато други са насочени към засилване на имунната система на организма, която му помага да се пребори с рака. Днес една от най-важните области, в която изследванията на рака постигат напредък, е взаимодействието с имунната система и използването на тази много „ефективна машина“ за борба срещу раковите клетки.

Като част от инициативата, свързана със Световния ден за борба с рака, Рош и останалите й партньори, които участват в нея, са си поставили за цел да развенчаят няколко основни мита, свързани с онкологичните заболявания, а именно:

Въпреки че темата за рака може да бъде трудна за дискутиране, особено при някои народи, имайки предвид културните особености, да разговаряме за болестта открито може да подобри резултатите на равнище индивид, общество и политика.

За много видове рак има предупредителни признаци и симптоми, и ползите от ранно откриване на болестта са безспорни – при ранна диагностика и благодарение на съвременните методи за лечение голяма част от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани.

Има много неща, които всеки един може да направи - обикновеният човек, обществото, политиците... Нещо повече - с правилните стратегии една трета от най-често срещаните ракови заболявания могат да бъдат предотвратени. Един такъв пример са условията, в които ние живеем и работим, както и самият начин на живот които влияят в значителна степен върху здравето и качеството ни на живот.

Всички хора имат право на достъп до доказани и ефективни лечения на рака, при равни условия, без да страдат от трудностите вследствие на болестта. Достъпът до лечение на онкологични заболявания е въпрос на социална справедливост. Именно различното отношение, свързано с правото и достъпа до лечение, определя голямата разлика в резултатите от лечението на рак, които съществуват между развитите и развиващите се страни.

Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, офталмологията и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите.

Основана през 1896 година, Рош има важен принос за здравето на всички хора по света вече повече от век. Двадесет и четири лекарства, открити от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и химиотерапевтици.

През 2013 година в групата Рош работят над 85 000 души и са инвестирани 8,7 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на групата Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония.

Научете повече

Разгледайте галерията на РошRoche.com

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки