M-BG-00000719

Неконвенционалната, но блестяща Алис оставя своята следа и става първата жена, която заема поста старши изпълнителен директор на Рош

Въпреки че някои служители намират Емил С. Барел (главен изпълнителен директор на Рош от 1920 до 1953 г.) за труден, властен, дори авторитарен лидер, той е притежавал таланта да привлича в компанията нестандартни, но блестящи хора. Той е бил и един от първите застъпници за професионалната кариера на жените и ги е подкрепял по този път, който обикновено е бил запазен за мъжете.

През 1926 г. Емил командирова в Япония една от тези жени, д-р Алис Келер, която има докторска степен по икономика. След 35-дневно пътуване, тя пристига от Швейцария в Токио, като първо се занимава с пускането на продукти на пазара и с кореспонденцията с Базел.

През 1929 г. изключително компетентната и талантлива Алис се превръща в първата жена, удостоена с титлата старши изпълнителен директор на Рош, сензационно събитие за 20-те години на миналия век. Алис много харесва живота в Токио и заявява: „Япония ми хареса от самото начало. Хората са приятелски настроени, страната е прекрасна.” С наближаването на Втората световна война, обаче, тя се връща в Базел и остава в Рош до пенсионирането си 14 години по-късно.

Материалът е одобрен до 03.2023 г.

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.:факс:Гореща линия:(денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).

Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.