Еврика! Как един кухненски уред доведе до пробив в онкологичните тестове.

M-BG-00000645

Невероятен научен момент може да се случи навсякъде. Дори в кухнята.

Момент на Еврика

Нещо е тревожело Нелсън Александър от години. Нелсън Александър, главен изследовател в Roche Molecular Solutions, от години изучава вземането на тъканни проби за диагностициране на ракови заболявания. Той е притеснен от факта, че една област на солидния тумор може да бъде напълно различна на генетично ниво от друга, но за онкологичен анализ се използва само едно много малко парченце от формацията. Останалото се изхвърля.

Но той знаеше, че туморът е хетерогенен, като пощенските кодове на града. В зависимост от това къде живеете, вие сте заобиколени от различни магазини, хора, ресторанти и истории. Значително разнообразие има дори между отделните квартали. Никога не бихме очаквали един пощенски код да ни разкаже цялата история на града, същото е и с тумора. За да намерим отговорите, които се крият вътре, ние трябва да вземем предвид неговата сложност и разнообразие.

Чудейки се колко проби биха били необходими, за да се разбере туморът в неговата цялост, Нелсън се обръща към своята колежка Кейт Лейт, математик и биостатистик. След месеци на съвместна работа по проблема, те разбират, че ще са необходими хиляди проби, за да се получи пълната картина. В момент на раздразнение и със здравословна доза сарказъм Кейт казва на Нелсън: „Просто си вземи блендер.”

В този ден през 2014 г. Нелсън получава своя момент на Еврика: “Направих пауза. Спрях. Казах си: „Това е най-смешното нещо, което някога съм чувал.“ Но докато стигна до бюрото си, вече знаех, че това е решението. Знаех, че това ще промени начина, по който вземаме туморни проби.”

Той изпитва прилив на облекчение – решението вече е намерено. Но радостта от проблясъка на вдъхновението му се засенчва от разбирането, че това би означавало да се противопостави на над 150-годишната онкологична традиция. Необходими се много усилия, за да се убедят хората да мислят по коренно различен начин за това какво представлява солидният тумор и как трябва да се тества той.

След шест седмици борба със съмненията си, Нелсън решава да опита и без разрешение внася блендер в лабораторията. Но първите експерименти не се увенчават с успех.

Тогава старши научният сътрудник Стейси Станислав изтичва до супермаркета в края на улицата, връщайки се с малко пилешки дроб, пилешки гърди, рибно филе и телешко. Той поставя всички различни видове месо в блендера и добавя малка туморна проба със специфична генетична мутация, HER2.

“Това беше друг много вълнуващ момент,” обяснява Нелсън. “Изследвахме това на предметно стъкло и в морето от месо с негативен резултат една клетка вдигаше ръка и викаше: „Тук съм! Вижте ме!”

Във всяка проба от хомогенизираната тъкан изследователите откриват малко тумор. Екипът усъвършенства процеса, за да хомогенизира материала и след това да секвенира ДНК от него. Този метод, наречен „представително вземане на проби“, създава по-стабилна ДНК проба, която може да бъде от полза за всички платформи за секвениране – и в крайна сметка води до по-добро диагностициране и по-добро лечение за пациентите.

Материалът е одобрен до 12.2022 г.

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки