Създаване на семейно наследство от изкуство и култура

M-BG-00000716

Борбата на една жена да си върне контрола върху семейния бизнес

Едно от многото изненадващи неща в Рош е това, че въпреки че е голяма многонационална корпорация, съществуваща в продължение на 125 години, тя все още е семеен бизнес. Когато една компания се предава на следващото поколение, има личен, емоционален ангажимент тя да остане съсредоточена върху дългосрочните цели, да не се поддава на тенденциите и дори да направи света малко по-добър, отколкото е бил преди.

Въпреки това е имало един кратък период от следвоенната криза през 1919 г., когато основателят и управляващ директор Фриц Хофман-Ла Рош е бил изправен пред фалит; той е бил принуден да избере между това направи Рош публично търгувано дружество или да го закрие завинаги. За него е било трудно да загуби контрол над компанията, която е била дело на живота му, но поне Рош е щяла да продължи да предлага животоспасяващи лекарства на пациентите.

Няколко години след смъртта на Фриц през 1920 г., най-малкият му син Емануел и неговата невероятно артистична съпруга Мая започват да изкупуват обратно акциите на Рош от акционерите, за да си възвърнат семейния контрол върху бизнеса. Те вярват, че ако семейството си върне компанията, те ще могат да гарантират, че Рош ще остане верен на целта си да подобрява живота на хората през идните поколения.

Когато през 1932 г. Емануел загива в автомобилна катастрофа, Мая продължава да изпълнява желанието на покойния си съпруг и се бори за място на семейството на масата. След като полага много усилия и прави лични разходи, Мая осигурява на семейството контролното мнозинство акции на Рош с право на глас до края на Втората световна война. Нейната смела история е вдъхновила трилър-романа на Сидни Шелдън от 1977 г., Bloodline, който по-късно е направен на филм с участието на Одри Хепбърн.

Но приносът на Мая за бъдещето на Рош не се изчерпва само с това.

Мая винаги е искала да бъде архитект като баща си Фриц Стелин. Тъй като жените по това време не са могли да учат архитектура, тя решава да стане скулптор и запален колекционер на съвременното изкуство. В крайна сметка, бидейки природно надарен строител, тя изпълнява тази своята мечта, като проектира частния дом, в който живее с втория си съпруг, известния диригент Пол Захер. Тя остава близо до Рош, като работи за надзора на строителството на фирмените сгради по целия свят. 

Тъй като Мая прекара десетилетия събирайки колекция от провокиращи мисълта произведения на изкуството, които украсяват стените на помещенията на Рош, тя безвъзвратно оформя страстта на Рош към изкуството и културата. И до днес подкрепата на изкуството като предизвикателство и вдъхновение е една от  инициативи на нашата семейно ръководена компания.

Материалът е одобрен до 03.2023 г.
РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки