Моментите, които ни създадоха

M-BG-00000647

Това, което сме ние днес в Рош, е съвкупност от милиони моменти, изживени от десетки хиляди хора през няколко поколения.

Докато празнуваме нашия 125-годишен юбилей, ние си спомняме няколко момента, които са оформили нашата култура.

1 визия

Подобряването на живота винаги е било в основата на това, което правим. Толкова важно е да го правим и по начин, който подобрява обществото. Добрият бизнес означава да направим света по-добър.

Днес ние сме над 100 000 души, работещи заедно в повече от 100 страни, за да предложим иновативни лекарства и диагностични тестове, които помагат на милиони хора.

Ние сме много, но работим като един в различните длъжности и компании по цял свят.

Но както всичко останало, и ние започнахме с един-единствен момент.

Fritz Hoffmann (Фриц Хофман)

През 1892 г. Фриц Хофман, млад мъж и изключителна личност, заема нова позиция като търговец в Хамбург, когато избухва епидемия от холера. Градът е поставен под карантина и само в Хамбург загиват 9000 души. За Фриц Хофман това е трудно и променящо живота преживяване. Когато на 24 години Хофман се завръща в Базел в добро здраве, той вече е взел решение: да създаде индустриална компания за здравеопазване, която да произвежда лекарства с постоянно качество извън аптеките и да ги разпространява в цял свят. Тази визия става реалност с основаването на F. Hoffmann-La Roche & Co през 1896 г.

Emil Christoph Barell (Емил Кристоф Барел)

Химикът Емил Кристоф Барел се присъединява към компанията в годината на нейното основаване и необикновеният му талант както на учен, така и на бизнесмен скоро го издига нагоре. Накрая той поема поста Управителен директор на Рош след смъртта на Фриц Хофман през 1920 г. Барел е доминантен и строг човек, но има и по-мека, грижовна страна, която се проявява особено след дълбокото впечатление, което оставя у него Втората световна война. Влиянието му в Рош е огромно. Без съмнение Барел е „изобретил“ ключовите аспекти на съвременната фармацевтична индустрия, каквато я познаваме днес.

5 момента, които ни създадоха

1895 г.: Сключва се исторически брак

Когато през 1895 г. Фриц Хофман се жени за Адел Ла Рош (Adèle La Roche) тя дори и не подозира, че фамилията й ще стане едно от най-известните имена в здравеопазването.

В Швейцария е обичайна практика женените двойки да разделят имената си с тирета, така че Фриц става г-н Хофман-Ла Рош, а останалото, както се казва, е история.

След като компанията F. Hoffmann-La Roche & Co. официално е основана през 1896 година в Базел, тя бързо отваря първите си филиали в Германия и Италия и скоро се разширява в Русия, Япония и други важни пазари.

Първите успешни продукти, обаче, се появяват след две години. През 1898 г. Рош пуска на пазара Sirolin, сироп за кашлица, базиран на противотуберкулозния агент на компанията тиокол. Sirolin бързо се превръща в бестселър и компанията започва да се развива

1933 г.: Поема се ангажимент за научно развитие

Решаващ момент може да означава да вървим срещу течението. През 1933 г. Рош придобива процес за синтез на витамин С и започва масовото му производство. Докато другите компании се въздържат от този подход, страхувайки се от бактериално замърсяване на производствените си обекти, Рош успява да се справи с предизвикателството. Това бележи началото на пълния ангажимент на компанията към химичния синтез и е много ранна стъпка в биотехнологиите, като и двете залягат в основата на толкова много иновации през следващите години.

Решението на компанията да се посвети на иновативната наука води до все повече и повече открития в полза на пациентите. Много от леченията, разработени в тази епоха и след нея, са издържали изпитанието на времето. Днес Рош има 32 лекарства, включени в списъка с основните лекарства на Световната здравна организация

1966 г.: Взето е ключово решение за разширяване

Едно смело решение също може да бъде ключов момент. През 1966 г. д-р Адолф Валтер Ян (Adolf Walter Jann), по онова време председател на Рош с дързък и визионерски характер, стартира програма за диверсификация в лицето на бързо променящия се свят. Той разбира, че бързият технологичен прогрес от следвоенния период, заедно с неотложните незадоволени здравни нужди на съвременното общество, ще изисква по-холистичен подход към здравеопазването.

Компанията придобива няколко подразделения, включително електронното изследователско звено на Radio Corporation of America (RCA) и диагностичното звено на Chemische Fabrik Schweizerhalle. Тези и други придобивания формират ядрото на бъдещия Диагностичен отдел на Рош, който е толкова централен за нашата идентичност и за продуктите, които предлагаме днес.

Друг ключов момент на диверсификация идва през 1990 г., когато, за да увеличи биотехнологичните си дейности, Рош придобива мажоритарен дял в Genentech Inc, последван от придобиването на права върху технологията за полимеразна верижна реакция (PCR) – ефективен и рентабилен начин за копиране на малки специфични ДНК или РНК секвенции и един от най-важните научни постижения на 20-ти век. Genentech става пълен и жизнен член на Групата Рош през 2009 г.

1984 г.: Присъдена е престижна награда

Някои от най-добрите моменти са моментите на признание и честване. Както през 1984 г., когато Джордж Дж.-Ф. Кьолер (Georges J.-F. Köhler) и Сезар Милщайн (César Milstein) – учени от финансирания от Рош Базелски институт за имунология – получават своята Нобелова награда за физиология/медицина, заедно с трети учен, Нилс К. Йерн (Niels K. Jerne)

Тя е присъдена в знак на признание за тяхната работа през 70-те години за разработването на процес за производство на моноклонални антитела.

Оттогава моноклоналните антитела революционизират биологичните изследвания и изграждат основата на цялата биотехнологична индустрия върху използването на антитела както като терапевтични средства, така и за диагностични приложения.

Терапевтичните антитела са подобрили лечението на такива сложни заболявания като рак, вирусни инфекции и възпалителни заболявания през последните три десетилетия, поради уникалната им способност да се насочват специфично към протеините на повърхността.

1998 г.: Получено е важно одобрение

Някои моменти могат да променят живота на хиляди хора.. В началото на 90-те години на миналия век Genentech успява да създаде хуманизирано моноклонално антитяло – станало възможно благодарение на изследванията на Кьолер и Милщайн (вижте по-горе) – което инхибира растежа на раковите клетки.

Проектиран за специфична форма на рак на гърдата (HER2-позиивен) и само в комбинация с подходящ диагностичен тест, одобрението на това лекарство бележи повратна точка в дългосрочната корпоративна стратегия на Рош за персонализирано здравеопазване.

Рош продължава да въвежда персонализираното здравеопазване, за да преобрази живота на пациентите с грижи, съобразени с конкретния индивид, като по този начин помага за по-ефективната и бърза профилактика, диагностициране и лечение на пациентите.

В бъдеще ни очакват още много моменти

Всички тези и още безброй много моменти ни помогнаха да стигнем до мястото, където сме днес, и да предлагаме иновативни лекарства и диагностични тестове, които помагат на милиони хора по света.   

Ние с вълнение очакваме нашето бъдеще и възможността да преживеем още много моменти, които ще определят нашата стратегия за пациентите през следващите години.

Материалът е одобрен до 12.2022 г.

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки