Изследователи, поемащи риска в науката

M-BG-00000646

Изследванията на д-р Стивън Хаузър (Stephen Hauser) бяха посрещнати със скептицизъм в научната общност, но Genentech пое риска да започне партньорство, което завинаги ще промени разбирането ни за множествената склероза.

Много дълго време механизмите за развитие на множествената склероза или МС остават неразкрити за учените. Близо 700 000 души са засегнати в Европа от това автоимунно заболяване, което води до прогресивно увреждане на централната нервна система. С течение на времето подвижността, когнитивните способности и зрението на тези пациенти се влошават.

Учените установяват, че главният виновник за МС са Т-клетките, елементи на имунната система на организма. При хора, живеещи с МС, Т-клетките атакуват защитната обвивка около нервните клетки, наречена миелин, което води до локализирано възпаление на главния и гръбначния мозък. В резултат на това, лечението на МС се фокусира основно върху таргетиране на Т-клетките.

Това е така докато Д-р Стивън Хаузър, настоящ директор на Института за невронауки Weill на Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) и други изследователи в областта са предположили, че може би това не са единствените елементи от имунната система, които стоят зад болестта.

След години изследвания те предполагат, че В-клетките - компонент на имунната система - също играят критична роля за възпалението, което води до МС. Научната общност обаче остава скептична, убедена в ефективността на подхода с лечение на базата на Т-клетките.

Д-р Хаузер и колегите му много трудно успяват да намерят академично финансиране, за да продължат да изучават и развиват хипотезата си. Само компанията Genentech поема риска да подкрепи клинично изпитване в ранна фаза, което има приблизително 15% шанс за успех.

„Това беше шокиращо“, казва Хаузер. „Невероятно е, че Genentech се съгласиха да продължат [с клинично изпитване в ранна фаза]. Мисля, че го направиха, защото смятаха, че пациентите имат нужда от това. Заслужаваше си да се направи.”

Моментът, в който пристигнаха резултатите, беше истински момент „Еврика“. След три десетилетия изследвания, екипът успешно идентифицира В-клетките като критичен фактор в развитието на МС. В резултат на това, Genentech успява да усъвършенства нова молекула, пробив, който в крайна сметка открива нови възможности за лечение и революционизира разбирането ни за МС.

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки