Учени – новатори

M-BG-00000652

Сали Редшоу (Sally Redshaw) и Андреа Шлагетер (Andrea Schlageter) триумфират след многобройните неуспехи по време на епидемията от ХИВ

През 90-те години на миналия век HIV общността се надява на лек и на някакво решение. Когато епидемията от HIV обхваща континентите, оставяйки след себе си разочарование и страх, учени от целия свят започват борба за откриването на лечение. В Рош екип от 300 учени, включително Сали Редшоу и Андреа Шлагетер, работят усилено в желанието си да сложат край на разрушителните последствия, причинени от епидемията.

Редшоу, британски химик, работеща в Рош, стои зад откритието на молекулата, която потенциално може да лекува HIV. Синтезът на тази молекулата, обаче, е изключително труден. Минават още две години, докато успеят да произведат достатъчно от веществото, за да го придвижат към следващите фази на клиничните изпитвания.

След този триумф екипът се оказва изправен пред друг неуспех: не могат да намерят начин на приемане на лекарството, тъй като прахът се превръща в малки бучки и се разпада, когато се намокри.

Но молекулата е твърде многообещаваща и има твърде много хора, изложени на риск, които не позволяват на екипа да се откаже. Тогава научната работничка Андреа Шлагетер, която се специализира в приготвянето и смесването на лекарства, за да се улесни тяхното усвояване, в крайна сметка намира решението, като променя процеса на синтез. Прахът вече може да се държи в капсула и да се прилага перорално.

Годините на неуморна работа дават резултат и през 1995 г. разработеното в Рош лечение за HIV става международно одобрено. Този крайъгълен камък в историята на HIV/СПИН носи надежда и облекчение на HIV общността. Упоритостта и предаността на Редшоу и Шлагетер към научния прогрес продължава да ни вдъхновява и днес.

Материалът е одобрен до 12.2022 г.

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки