Рош в хемофилията

Хемофилията е сериозно, наследствено нарушение на кръвосъсирването, при което кръвта на човек не се съсирва правилно, а при тежките случаи това води до неконтролирано кървене, възникващо спонтанно или след лека травма. Макар че човек, страдащ от хемофилия, може да не кърви повече или по-бързо от човек без хемофилия, при тези хора кървенето е за по-дълъг период от време¹, а повтарящите се кръвоизливи могат да доведат до значително увреждане, особено в ставите.

Хемофилия А е най-често срещаният тип хемофилия и засяга приблизително 900 000 души по света.2 При хората с хемофилия А липсва или има ниски нива на жизненоважен протеин, известен като фактор VIII, който играе ключова роля в съсирването на кръвта.

Когато настъпи кървене при здрав човек, фактор VIII се свързва с фактори IXa и X, което е критичен етап в образуването на кръвен съсирек и спиране на кървенето. При човек с хемофилия А обаче липсата или намаленото ниво на фактор VIII прекъсва този процес и засяга способността за образуване на съсирек. Кръвоизливите могат да представляват значителна опасност за здравето, тъй като често причиняват болка, могат да доведат до хроничен оток, деформация, намалена подвижност и дългосрочни увреждания на ставите.3 Освен че влияят върху качеството на живот4, кръвоизливите могат да бъдат и животозастрашаващи, ако засегнат жизненоважни органи, като например мозъка.5,6

Повече от 20 години Рош предоставя иновации в лечението на пациенти със заболявания на кръвта. С появата на иновативни терапии в областта на хемофилията, ние работим в тясно сътрудничество със световната хемофилна общност– с усилията си целим да подобрим предоставянето на терапии за хората, които се нуждаят най-много от това; с отдадеността си да подкрепяме пациентите на всеки етап от живота им с хемофилия; и в крайна сметка да помогнем да се преобрази начинът, по който се лекува и контролира хемофилията.

Рош непрестанно се стреми да бъде доверен член на хемофилната общност, като преобразява терапевтичните хоризонти, за да помогне на всички хора с хемофилия А да живеят по най-добрия начин.

  1. Canadian Hemophilia Society. What is hemophilia? 2016. Last accessed 02 December 2020: http://www.hemophilia.ca/en/bleeding-disorders/hemophilia-a-and-b/what-is-hemophilia/

  2. Srivastava, A, Santagostino, E, Dougall, A, et al. WFH Guidelines for the Management of Hemophilia, 3rd edition. Haemophilia. 2020: 26(Suppl 6): 1‐ 158.

  3. Franchini M, Mannucci PM. Hemophilia A in the third millennium. Blood Reviews. 2013 Jul;27(4):179-184.

  4. Flood, E., Pocoski, J., Michaels, L.A., Bell, J.A., Valluri, S. and Sasanè, R. (2014), Illustrating the impact of mild/moderate and severe haemophilia on health‐related quality of life: hypothesised conceptual models. Eur J Haematol, 93: 9-18.

  5. Young G. New challenges in hemophilia: long-term outcomes and complications. Hematology Am Soc Hematol Educ Program 2012; 2012: 362–8.

  6. Zanon E, Iorio A, Rocino A, et al. Intracranial haemorrhage in the Italian population of haemophilia patients with and without inhibitors. Haemophilia 2012; 18: 39–45.

M-BG-00000390

Материалът е одобрен до 03.2025 г.

Още истории

Вижте всички истории

Научете повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки