Информационни ресурси за семействата/ лицата, полагащи грижа

Пациентите с редки заболявания често имат нужда от специфични грижи, което създава редица усложнения и трудности. Хората, които се грижат за тези пациенти, често се нуждаят от подкрепа и информация, за да могат да осигурят най-добрата възможна грижа.

За хората, които се грижат за пациенти с редки заболявания, съществуват редица източници на подкрепа и информация. Организации и асоциации, посветени на редките заболявания, предоставят ценна информация и обучение. Тези институции често организират събития и срещи, които предоставят възможност за споделяне на опит и среща с други хора, полагащи грижа и имащи подобни преживявания. Участието в групи за подкрепа на грижещите се за хора с редки заболявания  може да бъде изключително полезно. Този обмен на знания и информация с други, които се намират в подобна ситуация, позволява на полагащите грижа да се чувстват, че имат подкрепа и че са информирани за най-добрите начини за грижа.

Интернет е също богат източник на информация за редките заболявания. Множество уебсайтове и форуми събират ценна информация и опит от лицата, полагащи грижи, както и от самите пациенти Ценни източници, в които могат да се селектират специфични редки заболявания са National Organization for Rare Disorders (NORD - https://rarediseases.org/) и Orphanet (https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/index.php). 

За да осигурят най-добрата грижа за пациентите, болногледачите трябва да знаят как да се свържат със съответните медицински специалисти и как да се възползват от подкрепа от здравната система. Това включва консултации с лекари,с физиотерапевти и други специалисти, които могат да помогнат при грижата.

Психологическата подкрепа е също много важна, тъй като грижата за пациенти с редки заболявания може да бъде емоционално натоварваща. Консултации с психолози или психиатри могат да помогнат на хората, грижещи се за пациенти с редки заболявания, да справят се със стреса и емоционалните предизвикателства.

Образованието и обучението са също от съществено значение. Много организации предоставят образователни материали и обучение за полагащите грижа, което им помага да разберат по-добре заболяванието и как да се грижат за пациента. Някои български организации са: Институт по Редки болести (https://www.raredis.org/?lang=bg), Националният алианс на хора с редки болести (https://rare-bg.com/), Национална пациентска организация (https://npo.bg/).  

Редките заболявания са свързани със значителни разходи поради спецификите им. За хората, които се грижат за пациентите с тези заболявания е полезно да проучат възможности за финансова помощ, като социални облекчения, различни фондации и възможности за застраховки.

Референции:

1. United HealthCare. Caregiver Focus: Rare Diseases. 2020. https://www.uhc.com/content/dam/uhcdotcom/en/IndividualAndFamilies/PDF/UA_SPRJ55107-caregiving-for-people-with-rare-disease.pdf

2.  McMullan, J., et al., Carer reported experiences: Supporting someone with a rare disease. Health & Social Care in the Community, 2022. 30(3): p. 1097-1108

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Вижте повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки