Борба с рака на белия дроб — генно таргетиране

M-BG-00000615

Как генното таргетиране може да преобрази живота на пациентите с редки форми на рак на белия дроб.

Практическият му опит през последните десет години е надхвърлил очакванията му.

“Беше невероятно време да се работи в тази област. През последното десетилетие напредъкът при рака на белия дроб беше по-голям, отколкото въобще можех да си представя,” казва той.

Ракът на белия дроб е сложно заболяване, състоящо се от много форми на рак, за които са необходими различни подходи на лечение за постигане на най-добри шансове за успех. Много от постиженията до момента се дължат на разнообразието от нови и иновативни подходи за лечение - включително имунотерапии и генно-насочени терапии, които излязоха на преден план през последните години.

“Ето какво се промени: Виждаме, че когато разберем биологията на рака на много фундаментално ниво, можем да разработим терапии, които са много специфично насочени към тази биология,” казва д-р Доебеле. “Въпреки че не всички ракови заболявания на белия дроб са свързани със специфични гени, този подход е трансформативен и вече има огромно значение, включително за много пациенти със силно авансирали или трудно лечими ракови заболявания.”

Да превърнем шока в надежда

Една от пациентките на д-р Доебеле е Клаудия Пиърсън, която работа в Уайлдърнес училище в Лендър, Уайоминг, и е запалена по планинското колоездене, конния спорт и туристическите походи. Първите й притеснения започнали, когато забелязала някои необичайни симптоми.

“Помня, че имах проблеми със зрението на лявото око и понякога нямах периферно зрение. Бях слаба и губех равновесие,” казва Клаудия. Притесненията на колегите й накрая я накарали да отиде на преглед в края на ноември 2016 г. “Тогава открих, че имам лезия в долния десен лоб на белите дробове и други лезии в мозъка. Това беше истински шок, но аз го приех стоически, вероятно защото отричах състоянието си,” казва Пиърсън.

След поставянето на диагнозата рак на белия дроб Клаудия е получила първоначално лечение с лъчетерапия, но без голям успех. След това, тя е била изпратена при д-р Доебеле, който е предложил да се направят генетични тестове с цел да се открият корените и биологичната причина за раковото й заболяване. Това е било преломен момент за Клаудия, тъй като резултатите са показали, че ракът й е бил предизвикан от рядка мутация или фузия в ROS1 ген.

“ROS1 е ген, който повечето от нас имат, но неговата функция всъщност е напълно непозната,” обяснява д-р Доебеле. “Когато той мутира — тоест, когато претърпи промяна в кодирането си— той става постоянно активиран или „включен“. Това кара клетките  да растат и да се разпространяват, което води до рак.”

Клаудия принадлежи към рядка група пациенти — само от 1 до 2% от пациентите с недребноклетъчен рак на белия дроб имат активиращо ROS1 генно сливане — но за тях вече има надежда. Находката от генетичния й тест означава, че Клаудия може да се включи в клинично изпитване, което изследва ново лечение, разработено да се насочи точно към тази генетична мутация.

“Това изпитване беше Божи дар, за да продължа живота си,” казва тя. “Д-р Доебеле беше толкова мил, отзивчив и информиран. Гледам към бъдещето с голяма надежда.”

 

Д-р Доебеле вярва, че истории като тази на Клаудия стават все по-чести, тъй като напредъкът в прецизната медицина води до най-ценния от всички резултати — повече време.

“Когато започнах работата си в тази област преди десет години, много пациенти живееха само 10-12 месеца,” казва той. “Сега виждаме много пациенти с преживяемост от пет и повече години, което е невероятно. А с таргетните лекарства знаем, че не е нужно да лекуваме 100 пациента, за да видим полза при един от тях - можем да изберем този един пациент, преди да сме започнали.”

Следващото голямо предизвикателство е да се гарантира, че всеки пациент с рак на белия дроб се тества за специфични генетични маркери като ROS1. “Чудесно е, че преминаваме към анализи със секвениране от следващо поколение, с които можем да диагностицираме много гени наведнъж — т.е. не само ROS1, а цяла гама от гени, което може да ни помогне да определим необходимото лечение,” казва д-р Доебеле.

Д-р Доебеле вярва, че сме едва в началото на развитието на персонализираните онкологични лекарства и че един ден лечението може да бъде уникално за всеки човек.

Това означава, че много пациенти като Клаудия, които отговарят добре на лечението, гледат към бъдещето с надежда.

Научете повече

Вижте всички истории

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки