Какво е МДСВ?

Макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ)

Хронично заболяване като макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) отключва редица предизвикателства пред пациентите и техните семейства, тъй като намалената острота на зрението засяга всички области в живота на един човек. Ние предоставяме полезна информация относно това заболяване и помагаме на теб и твоето семейство да се справите по-добре с належащата ситуация.

Какво е макулна дегенерация, свързана с възрастта?

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), е хронично заболяване, което се среща по-често с нарастване на възрастта на пациентите (от 55 години нагоре)1. Първоначално едното, а по-късно и двете очи може да бъдат засегнати от това заболяване. МДСВ се развива върху макулата (още наричана “жълто петно”), която лежи в центъра на ретината в задната част на окото. (Фиг.1)

Макулата е с големината на оризово зърно, но съдържа огромен брой клетки, отговорни за остротата на зрението. Това я асоциира с множество аспекти на зрението: четене, разпознаване на лица и малки детайли, включително и разграничаване на цветовете.2,3

Останалата част от ретината практически възприема само очертанията на обектите и отчита контраста между светло и тъмно.3

Как протича заболяването?

В ранните стадии на МДСВ процесите на стареене се основават на невъзможността на организма да разгради крайните продукти на метаболизма, които се отлагат в ретината и се наричат друзи.

Този процес обикновено не води до загуба на зрението. Въпреки това някои пациенти докладват, че не могат да възприемат толкова добре контрастите и отнема повече време на очите им да се приспособят към промяната от светло към тъмно или обратно.4,5 При някои от засегнатите пациенти ранната МДСВ преминава в по-напреднал стадий.

В късните стадии се различава суха (атрофична) и влажна (неоваскуларна) форма на МДСВ.

Разликата между сухата и влажната форма на МДСВ

При сухата форма на МДСВ светлочувствителните зрителни клетки биват разрушени, което води до бавно прогресираща загуба на зрението в центъра на зрителното поле. (Фиг.3)4 С течение на времето сухата форма може да премине във влажна МДСВ.

При влажната форма малки кръвоносни съдове се образуват под ретината в резултат на образуване на друзи, поради което се нарича неоваскуларна МДСВ (абревиатура: нМДСВ - неоваскуларна идва от “новообразувани кръвоносни съдове”).

Тъй като новообразуваните съдове са нестабилни и силно пропускливи, дадена течност или кръв може да преминава от съдовете в съседните тъкани (Фиг. 5). Тъканта задържа течността и набъбва.3 Течности, които се събират в областта на макулата, могат сериозно да увредят зрението.

Хора с МДСВ често губят остротата на зрението си. Въпреки това те запазват пространствена ориентация, периферно зрение и способността да различават “светло” от “тъмно”. Често може да не разпознавате лицата и предметите, които се намират пред вас,  (Фиг. 3), докато движенията и обектите в периферията на окото не представляват проблем.

За разлика от сухата форма на МДСВ, влажната прогресира значително по-бързо. Въпреки това тя може да бъде лекувана успешно, ако терапията се започне на по-ранен етап.2,3

Здраво око
Око с нМДСВ

Рискови фактори при МДСВ?

Точната причина за МДСВ все още не е уточнена от научната общност, но съществуват редица фактори, които увеличават риска от развитие на МДСВ 2,6

 • Напреднала възраст (откъдето идва названието макулна дегенерация свързана с възрастта)

 • Тютюнопушене

 • Хипертония

 • Нездравословна диета (нисък прием на плодове и зеленчуци, злоупотреба с алкохол, високо съдържание на животински мазнини в храната)

 • УВ лъчение и синята фракция на видимата светлина 

Въпреки факта, че не е класическо генетично заболяване, макулната дегенерация свързана с възрастта се среща в някои семейства по-често отколкото в други. МДСВ засяга повече на брой жени отколкото мъже. 2


Често задавани въпроси от пациенти с МДСВ

Как макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ) засяга зрението?

Разбира се, отговорът на този въпрос зависи от стадия на МДСВ и нейната форма - суха или влажна. Макулата е локализирана в центъра на ретината и отговаря за централното зрение. Щом макулата е засегната от МДСВ, то и зрителната острота е намалена. 

Това може да попречи на способността за четене и разпознаване на лица и малки детайли. Външната част на ретината обикновено не е засегната от заболяването. МДСВ може да доведе до влошаване на зрението с произтичащи от това ограничения в различни сфери на живота.

Много е важно засегнатите от МДСВ да се научат да оползотворяват максимално останалите зрителни възможности и запазят самостоятелността си доколкото е възможно. Съществуват оптични и други средства, които помагат на пациента да запази автономност в ежедневието си.2,7

МДСВ винаги ли засяга и двете очи еднакво?

Почти ⅔ от пациентите имат еднакъв стадий на МДСВ и на двете си очи.8 Въпреки това има хора, при които първоначално само едното око е засегнато от заболяването. Проучванията сочат, че при 19 до 28% от тези пациентите, другото око също развива МДСВ в рамките на 5 години.8

МДСВ невинаги засяга очите по еднакъв начин - при някои пациенти едното око е по-пострадало от другото, като по-здравото има значително по-добро виждане.8

Важно е офталмологът да прегледа и двете очи, за да може да идентифицира потенциално заболяване в по-ранен стадий.

Какво мога да направя, за да се предпазя от МДСВ?

Най-важната стъпка за запазване на добро очно здраве е отказът от тютюнопушене. Бъдете физически активни, тренирайте редовно. Придържайте се към здравословна диета, включваща много плодове, зеленчуци и омега-3 мастни киселини (срещат се в тлъстите риби и орехите). Пийте малко количество алкохол и защитете очите си от отблясъци и УВ лъчение с подходящи очила или контактни лещи. 

Ако забележите промяна в зрението си, обърнете се към офталмолог незабавно.2,9

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Референции:

 1. Age-dependent macular degeneration (AMD) Available online at: https://www.gesundheitsinformation.de/altersabhaengige-makuladegeneration-amd.html (retrieved on 06/11/2021)

 2. Baumüller S. Age-related macular degeneration - a guide for those affected. Books on Demand, Norderstedt. ISBN 978-3-7392-2528-9

 3. Age-related macular degeneration (AMD). Brochure of the German Ophthalmological Society (as of: 2018). Available online at: https://www.dog.org/wp-content/uploads/2009/12/amd-stand-2018.pdf (retrieved on 06/11/2021).

 4. GBE-Topic Volume on Blindness and Visual Impairment. Robert Koch-Institut, Berlin 2017 (p. 11f.). Available online at https://www.rki.de/DE/Content/Gesundheitsmonitoring/ (retrieved on 06/11/2021)

 5. Formation of macular degeneration. Available online at https://www.amd-netz.de/makuladegeneration/entstehung-der-erkrankung (retrieved on 06/11/2021)

 6. Risk factors and prevention. Available online at: https://www.amd-netz.de/makuladegeneration/risikofaktoren-und-vorbeugung#ungesunde_ernaehrung (retrieved on 06/11/2021)

 7. Age-related macular degeneration. Available online at: https://retina.ch/netzhauterkrankungen/amd/ (retrieved on 11/11/2021)

 8. Diagnostics and treatment of age-related macular degeneration. Deutsches Ärzteblatt 2020; 117: 513-519. Available online at: https://www.aerzteblatt.de/archiv/214716/Diagnostik-und-Therapie-der-altersabhaengigen-Makuladegeneration (retrieved on 11/11/2021)

 9. Risk factors and prevention. Available online at: https://www.amd-netz.de/makuladegeneration/risikofaktoren-und-vorbeugung#bewegungsmangel (retrieved on 11/11/2021)

Вижте повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки