Симптоми при МДСВ

Как се проявява заболяването?

Симптомите на макулната дегенерация свързана с възрастта могат да варират значително при отделните хора:

 • В ранния стадий може да не се наблюдава загуба на зрението - особено когато само едното око е засегнато от болестта 1,2.

 • Ако заболяването се развива прогресивно и все повече зрителни клетки се влошават, то може да се наблюдават някои от следните симптоми 1,2,3:

 • Правите линии като тези на рамките на вратите, прозорците, или фугите на банята изглеждат криви и огънати.

 • Този феномен може да се докаже с помощта на тест с решетката на Амслер (Фиг. 1).

 • Увеличава се нуждата от по-голямо количество светлина през деня (когато четете или шиете)

 • Цветовете изглеждат по-бледи

 • Центърът на зрителното поле изглежда размазан, празен или като сиво петно

 • Повишена чувствителност към отблясъци (например когато шофирате нощем)

 • Когато четете, думите все едно изчезват от полезрението ви.

 • На очите им отнема повече време да се адаптират към нови условия, когато преминавате от тъмно в светло помещение.

 • Ако в семейството си имате човек с МДСВ, може да забележите промяна в навиците му/й при четене, като например да четат вестника си по-отблизо от обикновено.

Ако вие или някой член от семейството ви забележите промяна в зрението си, трябва незабавно да се консултирате с офталмолог. Забележете, че МДСВ не предизвиква болка 1!

Тест с решетката на Амслер: Закрийте едното си око и с другото фокусирайте черната точка по средата. Как виждате линиите около черната точка? След това направете същия тест с другото си око. Ако с едното или двете очи виждате празни полета в решетката или изкривени линии, незабавно си запишете час за офталмолог (в рамките на няколко дни) 4.

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Референции:

 1. Baumüller S. Age-related macular degeneration - a guide for those affected. Books on Demand, Norderstedt. ISBN 978-3-7392-2528-9

 2. Symptoms. Available online at:  https://www.amd-netz.de/makuladegeneration/symptome-und-selbsttests (retrieved on 06/11/2021).

 3. Age-related macular degeneration (AMD). Brochure of the German Ophthalmological Society (as of: 2018). Available online at: https://www.dog.org/wp-content/uploads/2009/12/amd-stand-2018.pdf (retrieved on 06/11/2021).

 4. Amsler grid test. Available online at: https://www.amd-netz.de/amslergitter (retrieved on 13/01/2022).

Вижте повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки