Лечение на макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ)

Какво помага при МДСВ?

Въпреки че макулната дегенерация свързана с възрастта не може да бъде напълно излекувана, съществуват одобрени медикаменти за третиране на влажната форма на заболяването. МДСВ е хронично заболяване, изискващо постоянно лечение, като регулярният прием на медикаменти дава възможност на пациентите да стабилизират зрението си. 

Какви са терапевтичните възможности при МДСВ?

За късния стадий на сухата МДСВ, при която липсват кръвоносни съдове в и под ретината, няма одобрено ефективно лечение. 1 Въпреки това някои пациенти с ранен стадий на сухата форма, ако приемат определени хранителни добавки, могат да забавят прогресията на заболяването. 1-3 Обърнете се към офталмолог по този въпрос.

При влажната МДСВ нови кръвоносни съдове се образуват под ретината (Фиг.1). Те могат да прораснат вътре в самата ретина, като по този начин я повдигат. 4 По време на търсенето на причината за новообразуваните кръвоносни съдове под ретината, изследователите откриват сигналната молекула, растежен фактор - VEGF (съдов ендотелен растежен фактор). Повишеното му продуциране води до аномалии в структурата и функцията на кръвоносните съдове. 2

Новообразуваните кръвоносни съдове обикновено са пропускливи, което означава, че кръв и течност могат да навлязат в ретината и да увредят зоната на централното зрение (макулата). 4

Анти-VEGF медикаментите, познати като VEGF инхибитори, са достъпни за обществеността от години. Те потискат образуването на нови патологични и абнормно пропускливи кръвоносни съдове в окото, като по този начин временно подобряват или запазват зрението на пациентите с МДСВ. 1


Как работи интравитреалното въвеждане на VEGF инхибитори?

За да могат да работят нормално и избегнат страничните ефекти в тялото, VEGF инхибиторите се инжектират с помощта на тънка игла във вътрешността на окото в така нареченото витреално тяло 5 (Фиг. 2). Лекарите наричат тази процедура “интравитреална инжекция на VEGF инхибитори” (интравитреално означава “вътре във витреалното тяло”) или “IVI терапия”. Акронимът IVI означава “интравитреална инжекция”. Лечението се случва при стерилни условия в операционна зала без да изисква хоспитализация на пациента. 4

Инжекции директно в окото? Това на пръв поглед може да прозвучи плашещо. Важно е докторът да бъде сигурен, че процедурата е максимално безболезнена. След дезинфекция на окото се слагат обезболяващи капки за очи. Ако анестезията е ефективна, докторът използва спекулум (специален инструмент, който придържа окото отворено), който според някои пациенти предизвиква неприятно усещане (Фиг. 1).

Повечето пациенти усещат инжекцията като леко убождане или кратко чувство на натиск, докато други не усещат абсолютно нищо. 6 “Ако знаех, че инжекцията е безболезнена, нямаше да се притеснявам толкова.”

“Щеше да ми е от полза да знам, че тази процедура се прилага от дълго време и много пациенти са понесли добре инжекциите.”

Доклад на пациент: Моят опит с IVI терапията
 • Предварителните прегледи са първото нещо, което ми правят, като пристигна в болницата. Те включват оптична кохерентна томография, която предоставя послойно изследване на ретината, показващо мащаба на макуларния оток.

 • След това ми правят проверка на зрението и се измерва вътреочното налягане.

 • С доктора дискутираме резултатите от предварителните прегледи, след това той преглежда очите ми и обсъждаме как ще продължи терапията.

 • По принцип ние си избираме инжекцията.

В подготвителната стая човек от лекуващия екип ми слага капки за очи. Има различни видове: някои са противовъзпалителни, докато други намалят вътреочното налягане, а трети овлажняват очите. Разбира се, се слагат и обезболяващи капки в очите.

 • Дават ми шапка, за да прибера косата си, тъй като IVI терапията се осъществява в операционната стая, където всичко трябва да бъде стерилно. Докторът вече ме чака в операционната стая.

 • Лягам на операционната маса, лицето ми се дезинфекцира, като най-много внимание се обръща върху зоната около очите.

 • Върху лицето ми се поставя тънка кърпа с дупка по средата, като по този начин докторът вижда очите ми, върху които ще се извършва процедурата

 • Отново ми слагат капки за очи, след което докторът използва спекулум, за да задържи окото ми отворено по време на интервенцията.

 • Щом вече спекулумът е поставен на правилното място, най-неприятната част от процедурата е свършила.

 • След това докторът отбелязва малка точка върху окото ми, в която ще навлезе инжекцията, като това предизвиква леко чувство на натиск, но не и болка.

 • Точно преди да се приложи инжекцията си взимам дълбоко дъх и задържам, докато не свърши процедурата

 • Когато докторът изкара иглата, издишам задържания въздух. Окото не ме боли, но имам странно усещане в него. Цялата процедура се случва за около 2 минути.

Кърпата се маха от лицето ми и кожата се почиства внимателно. Спекулумът се премахва, след което отново ми слагат капки.

Следоперативен период
 • След инжекцията се прибирам у дома, като трябва да стоя в тъмна стая и да се опитвам да заспя.

 • Ако това не проработи, слушам аудиокнига и си затварям очите.

 • След като ефектът на анестезията се изчерпа, чувствам все едно имам чуждо тяло в окото си. Но само след няколко часа сън, и вече това усещане го няма.

 • Понякога се появяват малки черни точици в окото ми след инжекцията. Обясниха ми, че това не значи нещо лошо, а има общо с въздуха, попаднал в окото ми чрез инжекцията. Тези точици изчезват за един-два дни. Може да се образува и червена точка на мястото на въвеждане на инжекцията.

 • Изглежда малко страшно, но всъщност е безопасно и изчезва за седмица.

В следващите няколко дни използвам капки да овлажня очите си и не върша нищо, което може да предизвика инфекция, включително не пипам очите си с пръсти и не си слагам грим.

Цел на лечението: стабилизиране на зрението

Тъй като VEGF инхибиторите действат за определен период от време, инжекциите трябва да бъдат прилагани регулярно 2. МДСВ е хронична - това означава, че има нужда от множество прегледи, и инжекциите са нужни за дълъг период, тъй като заболяването може да се прояви отново 5. Ако сте последователни и постоянни в последващите профилактични прегледи и инжекционни процедури, може да повлияете положително върху курса на заболяването 5. Целта на лечението за вМДСВ е да стабилизира зрението.

Броят на инжекционни процедури зависи от това колко бързо се подобрява, стабилизира или влошава зрителната острота след инжекцията. Заедно с офталмологът ще определите необходимия интервал между инжекциите. Той е изцяло индивидуален за всеки човек, като най-често е 4 или 16 седмици.

Честите терапевтични процедури представляват сериозен проблем за засегнатите пациенти с вМДСВ и техните семейства. Поради тази причина учените разработват нови лекарства, които да бъдат инжектирани по-рядко.

Инжекционна терапия в очите - Често задавани въпроси от засегнати хора

Защо влажната форма на МДСВ трябва да бъде лекувана?

Ако остане нелекувана, МДСВ може да предизвика загуба на централното зрение.

Как мога да проследя здравето на очите си? Колко често трябва да го правя?

Можете да използвате теста с решетката на Амслер, за да проверите дали вашето зрение се променя. Можете да изтеглите теста с решетката на Амслер тук. Препоръчително е да упражнявате и двете си очи индивидуално всяка седмица и да записвате наблюденията си, за да ги дискутирате с офталмолога.

Предизвикват ли болка инжекциите в окото?

Капките за очи намаляват и предпазват от болката, предизвикана от инжекцията. Въпреки това има вероятност да изпитате болка или дискомфорт.

Мога ли да си търкам очите след приложена инжекция?

Не трябва да търкате очите си след приложена инжекция. Трябва да се избегне опасността от замърсяване на окото след инжекцията.

Мога ли да слагам предписаните ми капки за очи дори след инжекционна процедура?

Да, но ако не сте сигурни напълно, се консултирайте с офталмолога си или лекуващия екип.

Мога ли да се къпя или плувам след инжекция?

Не, но все пак трябва да се обърнете към офталмолога или лекуващия екип за по-детайлна информация

Офталмологът ме диагностицира с напреднал стадий на влажна МДСВ и започнах инжекционна терапия с VEGF инхибитор. Колко време трябва да продължа с това лечение?

В почти всички случаи анти-VEGF терапията продължава за дълъг период от време, или поне през първите няколко години от лечението. Това засяга и вас като пациенти, тъй като изисква значителни времеви и организационни ресурси. От изключителна важност е да бъдете редовни в прегледите и лечебните процедури, за да може зрението да се стабилизира и дори подобри.

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Референции:

 1. Treatment and Observation of AMD. Available online at: https://www.amd-netz.de/behandlung-und-beobachtung (retrieved on 8/11/2021).

 2. Age-related Macular Degeneration (AMD). Brochure of the German Ophthalmological Society (as of: 2018). Available online at: https://www.dog.org/wp-content/uploads/2009/12/amd-stand-2018.pdf (retrieved on 06/11/2021).

 3. Hennighausen U et al. Age-related macular degeneration. Geriatrics Report. 2021; 16(2): 16-20. Available online at: https://www.amd-netz.de/sites/default/files/Bilder/Expertenseite/Partnernachrichten/ 

 4. Report Springer Medizin Ausgabe 2-2021_S16-20.pdf (retrieved on 08/11/2021)

 5. Age-related macular degeneration. Available online at: https://www.gesundheitsinformation.de/altersabhaengige-makuladegeneration-amd.html (retrieved on 08/11/2021)

 6. Intravitreal injection of VEGF inhibitors (IVI therapy). Available online at: https://www.amd-netz.de/makuladegeneration/behandlung-und-therapie/ivom (retrieved on 10/11/2021)

 7. Baumüller S. Age-related macular degeneration - a guide for those affected. Books on Demand, Norderstedt. ISBN 978-3-7392-2528-9

 8. Stahl A: Diagnostics and treatment of age-related macular degeneration. Deutsches Ärzteblatt 2020; 117: 513-519. Available online at: https://www.aerzteblatt.de/archiv/214716/Diagnostik-und-Therapie-der-altersabhaengigen-Makuladegeneration (retrieved on 11/11/2021)

Вижте повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки