Диагностициране на МДСВ

Как се поставя диагнозата макулна дегенерация свързана с възрастта?

Окончателната диагноза се поставя единствено от офталмолог. Когато правят образни изследвания на очите, офталмолозите могат да забележат промени в ретината и макулата преди заболяването да се отрази на зрението на пациента 1. Ако се подозира МДСВ, офталмолозите извършват следните диагностични процедури 2, 3:

  • Измерване и определяне на зрителната острота

  • Образно изследване на фундуса и макулата с помощта на окуляра на слит-лампа (специален оптичен инструмент)

  • Оптична кохерентна томография. Ретината се “сканира” с помощта на безвредна лазерна светлина. Отразените лазерни лъчи създават цялостна картина на структурата на ретината. По този начин патологичните промени при МДСВ (като например натрупване на течност) могат да бъдат открити в по-ранен стадий. Графика 1. представлява изображение от оптична кохерентна томография на здрава макула, докато Графика 2. показва МДСВ. 

  • Образно изследване на съдовете с флуоресцеинова ангиография. След инжектирането си във вената на ръката багрилното вещество навлиза в кръвоносните съдове на очите чрез кръвната циркулация. Прави се серия от снимки на задната част на окото, за да се покаже разпределението на багрилното вещество в кръвоносните съдове на ретината. По този начин се визуализират промени или анормална пропускливост на съдовете на ретината.

Как реагират хората като разберат че страдат от МДСВ?

Проблемите със зрението водят до несигурност и тревожност. Новодиагностицираните с МДСВ често са притеснени и силно емоционални по време на разговора с лекаря, което го възпира да мислят ясно и задават въпроси. Ето някои пациенти, които разкриват първоначалните си мисли след поставянето на диагнозата:

Съвети при посещение на офталмолог

Ако имате проблеми със зрението си и поради това сте си записали час за офталмолог, препоръчваме ви да:

  • Доведете със себе си близък човек. Две глави мислят по-добре от една! Освен това вашето другарче може си запише най-важните неща от консултацията с офталмолога.

  • Запишете си най-важните въпроси, които ви идват наум, и ги обсъдете с офталмолога по време на следващия преглед.

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Референции:

  1. Symptoms. Available online at:  https://www.amd-netz.de/makuladegeneration/symptome-und-selbsttests (retrieved on 06/11/2021).

  2. Age-related macular degeneration (AMD). Brochure of the German Ophthalmological Society (as of: 2018). Available online at: https://www.dog.org/wp-content/uploads/2009/12/amd-stand-2018.pdf (retrieved on 06/11/2021).

  3. Examinations by the ophthalmologist. Available online at: https://www.amd-netz.de/makuladegeneration/untersuchungen(retrieved on 07/11/2021)

Вижте повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки