Обучение на пациентите

Прочетете внимателно текстовете по-долу, преди да започнете да използвате лекарството, тъй като те съдържат важна за Вас информация.

Практични съвети за това къде в листовката за пациента да откриетекато например как да съхранявате и как да унищожите Вашите лекарства; що е то срок на годност и още:

Не се осланяйте на факта, че си познавате лекарството много добре.

 • Замислете се, че производителят може да е променил нещо в състава и Вие да се окажете алергични към новата съставка.

 • Замислете се, че лекарството Ви може да е с по-дълъг срок на годност, но това е така, защото то вече трябва да се съхранява в хладилник.

 • Прочетете внимателно листовката, тя е написана за Вас.

Трябва да знаете, че всяко лекарство, закупено от аптека в България, трябва да съдържа листовка и на български език. Понякога можете да установите, че информацията в листовката на някое от нашите лекарства е на няколко езика. Това се налага по търговски причини, но винаги има текст и на български език, защото нашите пациенти не са длъжни да знаят други езици.

Не изхвърляйте листовката, защото е възможно да Ви се наложи да я прочетете отново.

Важно е да запазите листовката, за да можете да се допитвате до информацията в нея, винаги когато Ви се наложи.

 • Замислете се какво рискувате, когато си купувате само един блистер, изваден от картонената опаковка без самата нея. Как Вашият фармацевт ще осигури листовка за Вас и за следващия пациент, при условие че производителят е задължен да поставя само по една листовка във всяка картонена опаковка?

 • Дали си струва рискът да не разполагате по всяко време с информацията, която определено може да Ви бъде нужна.

 • Помислете и върху факта, че производителят е съобразил количеството на продукта в една опаковка с препоръчаната доза и продължителност на лечение.

Оригиналната картонена опаковка съдържа информация, която не можете да откриете върху етикета или блистера, а за светлочувствителните лекарства е още една бариера срещу светлина.

Условията, при които държите лекарствата си, са изключително важни за тяхната ефективност. От Вас самите зависи дали лекарството Ви е все още със същото качество, с което го закупихте от аптеката.

Производителят е провел много и различни тестове, за да определи при какви условия Вашето лекарство ще остане ефективно, тоест действащо, с добро качество и безопасно в рамките на посочения срок на годност.

 • Условията на съхранение, с които Вие трябва да се съобразите, винаги се намират в края на листовката и обикновено включват температура, влажност, светлина, замразяване и други.

Най-често се препоръчва да съхранявате лекарствата: „при температура под 25°С“. Но какво точно означава това?

 • Под 25°С са и минусовите температури, това означава ли, че можете да сложете флаконите в камерата на хладилника, а таблетките на мястото на яйцата?

 • Изискването „при температура под 25°С“ трябва да се разбира при температура от 2 до 25°С.

 • Не бързайте да мислите, че сте намерили решението, бъдете внимателни и пак погледнете какво е написал производителят върху картонената кутия и листовката.

Ако Вашето лекарство не трябва да се замразява или да се пази от влага, това ще бъде изрично написано в листовката, но може би хладилникът не е най-подходящото място за такива лекарства.

Възможно е също да се налага да пазите лекарството от светлина.

 • Не подминавайте тези текстове с аргумента, че няма да го сложите на прозореца, за да го грее слънцето цял ден.

 • Много лекарства, изложени на слънчева светлина, променят свойствата си, като стават недостатъчно ефективни, тоест спират да действат, а някои дори стават и токсични.

Най-ясно излежда, когато е написано да съхранявате лекарството при температура 2°С - 8°С. Ясно и точно, нали? Всеки знае, че температурата в хладилника е от 2°С до 8°С. Това, разбира се, е само когато Вашият хладилник е в изправност. Кога за последно проверихте каква е температурата в хладилника, където държите флакони, ампули и други лекарства? Направете го веднага. Много от Вас ще бъдат изненадани да научат, че техният хладилник е настроен например на 12°С -14°С, а изглежда, че работи безупречно. И това си е вярно, ако става въпрос за храна, но е много вероятно Вашите лекарства, съхранявани при такава температура, да не могат да бъдат използвани. Производителят Ви гарантира качествен и безопасен продукт само ако го съхранявате точно, както е написано в листовката. Температура от 2°С - 8°С означава не по-малко от 2°С и не повече от 8°С.

Много от лекарствата, които Вие приемате, са цветни, приличат на бонбонки.

 • За децата е толкова интересно да правят точно както прави баба - всяка сутрин едно розово, едно синьо и две бели бонбончета заедно с голяма чаша вода.

 • Никога не оставяйте лекарствата на място, където може да ги достигне дете. За миг само да се разсеете и това, което започва като детска игра, може да се превърне в трагедията на живота Ви. Децата са толкова любопитни и изобретателни.

 • Говорете с тях, обяснете им колко полезни за Вас са тези лекарства и колко са опасни за тях.

 • Никога не наричайте таблетките бонбони, сиропа - сокче, а ефервесцентната таблетка - лимонадка. Децата не могат да направят разликата.

 • Срокът на годност се намира на две места - върху картонената кутия и на етикета или блистера. Обикновено срокът на годност се изписва след изразите: „Годен до:“ или „EXP:“, като след това се посочват съответните месец и година.

 • Какво означава срокът на годност?

Това е периодът, за който производителят Ви гарантира, че ако спазвате посочените условия на съхранение, лекарството ще бъде ефективно и безопасно. Ако е написано: „Годен до: 05 2015“, това означава, че до 31 май 2015 това лекарство е ефективно и безопасно. Нямате гаранцията на производителя, че лекарството, което приемате след указаната дата, е безопасно за Вас.

Масово е разпространено схващането, че лекарствата могат да се използват поне 6 месеца след датата, посочена като срок на годност. Това е изключително неправилно и може много сериозно да навреди на Вас и на другите около Вас.

В никакъв случай не изхвърляйте лекарствата в контейнер за битови отпадъци.

 • Представете си как някой клошар случайно ги намира и изпива. Така излагате на риск неговото здраве, защото макар и полезни за Вас, те могат да се окажат много опасни за него.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или сред природата.

 • Попаднали в почвата или в канализацията, лекарствата Ви могат да нанесат сериозни щети на природата.

Вашият фармацевт ще Ви посъветва как по най-безопасен начин да изхвърлите лекарства, които вече не изпозвате и така ще спомогнете за опазване на околната среда.

При планирането на пътуване, следват поредица от въпроси: „Каква ли е температурата в багажното отделение на самолета на такава височина? Във влака няма климатик, дали през лятото температурата не надвишава 25°С? Как да предпазя ампулите, толкова е лесно да се счупят, а и се налага да им осигуря температура 2°С-8°С? Ами ако ми загубят багажа и аз остана без лекарствата си няколко дни“… Множество въпроси, на които едва ли ще можем да Ви дадем точните отговори, но можем да споделим с Вас няколко практични съвета.

Най-удачно е при пътуване да вземете лекарствата си в ръчния багаж.

Бъдете готови да представите медицински документ в случай, че се наложи да обяснявате на персонала на летището здравословно си състояние и защо е важно лекарството Ви да пътува с Вас.

Уверете се, че може да осигурите на лекарство условията, които са му необходими. В повечето случаи температурата в самолета е около 20°С -22°С. Същото важи и за съвременните автобуси и автомобили. Но е доста трудно да се предскаже каква е температурата във влака. Понякога температурата достига 30°С през лятото и е около 10°С през зимата.

Хладилните чанти са едно добро решение за транспорт на лекарствата, които носите. Прочетете внимателно инструкциите на производителя и обърнете специално внимание на подготовката на охладителите. Важно е да знаете, че температурата на повърхността на охладителите може да достигне минус 10°С - минус 15°С. На всяка цена изолирайте лекарството от директен допир до охладителите, така ще го предпазите от замръзване. За целта можете да използвате найлон с въздушни мехурчета, в който да увиете лекарствата си. Не забравяйте, че макар и правилно подготвена, хладилната Ви чанта не може да осигури нужната температура за бекрайно дълъг период от време. При първа възможност преместете своите лекарства при контролирани условия. Един последен съвет преди пътуването: направете следния тест на хладилната си чанта:

 • прочетете внимателно инструкцията и подгответе охладителите, както е препоръчано от техния производител;

 • предвидете и най-лошия сценарий и изчислете колко време максимално може да продължи Вашето пътуване;

 • вземете един термометър, увийте го в найлон с въздушни мехурчета, както бихте направили със своето лекарство;

 • оставете така приготвената чанта някъде в стаята толкова часа, колкото изчислихте, че би могло да продължи най-много Вашето пътуване;

 • в часа, в който изчислихте, че бихте пристигнали, отворете чантата и проверете каква е температурата, която отчита термометърът.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

можете:

 • Да научите повече за метастатичния меланом

 • Да разберете какви са Вашите възможности за лечение

 • Да разгледате примерни въпроси, които да зададете на Вашия лекар

Roaccutane

Прочетете внимателно текстовете по-долу, преди да започнете да използвате лекарството, тъй като те съдържат важна за Вас информация.

 • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Следващите информационни материали се отнасят САМО до „Програмата за предпазване от бременност при лечение с Roaccutane".

Реф.номер COM/2018/046-01

Свалете файл

Напомняща карта на пациента за Roaccutane®▼Към листовка на Roaccutanе

Научете повече

Foundation Medicine в БългарияМетастатичен меланом

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки