Само очен лекар (офталмолог) може да постави окончателна диагноза диабетен макулен едем (оток) (ДМЕ). Прегледът при офталмолог започва с обсъждане на вашите минали и настоящи здравословни проблеми. Офталмологът се интересува също дали имате други заболявания освен диабета, какви лекарства приемате и дали вече забелязвате промени в зрението. 1

След това се провеждат няколко изследвания: 1, 2

  • оценка на зрителната острота.

  • изследване на предния очен сегмент (конюнктива, роговица, ирис и очна леща) с помощта на слит-лампа.

  • преглед на очните дъна: зеницата се разширява с капки за очи, за да може офталмологът да прегледа ретината и стъкловидното тяло. Поради това зрението ви може да се влоши след прегледа, така че не бива да шофирате сами за няколко часа.

Ако вече е налице увреждане на ретината, се препоръчват допълнителни изследвания: 1, 2

  • измерване на вътреочно налягане.

  • оптична кохерентна томография (OCT): за това изследване безвредна лазерна светлина се насочва към ретината. Това позволява да се покажат различните слоеве на ретината и лекарят да прецени дали в областта на макулата се е натрупала тъканна течност (Фигури 1 и 2). OCT позволява много прецизна визуализация на най-малките структури на ретината и може да се използва и за проследяване на успеха на терапията. 

  • Флуоресцеинова ангиография: багрилно вещество се инжектира във вена на ръката. То преминава в кръвоносните съдове на задната част на окото. Това позволява на офталмолога да оцени по-добре вените в окото и да открие възможно увреждане на макулата, което се нуждае от лечение.

Зрителните увреждания причиняват несигурност и безпокойство. Хората, наскоро диагностицирани с ДМЕ, често са толкова притеснени и емоционални, когато говорят с лекаря си, че не могат да мислят ясно и да формулират въпросите си.

Ето някои мисли на пациенти след диагностицирането им:

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Референции:

  1. Diabetes - Retinal Damage: Prevention and Treatment.

  2. Patient Guideline, 2nd edition, 2016, version 2. Available online at: https://www.patienten-information.de/medien/patientenleitlinien/dm-netzhautkomplikationen-2aufl-vers2-pll-abgelaufen.pdf (retrieved on 1/24/2022)

  3. Hammes HP et al.: Diabetic Retinopathy and Maculopathy. Diabetology 2021; 16(Suppl 2): P.329-P.335. Available online at: https://www.ddg.info/fileadmin/user_upload/05_Behandlung/01_Leitlinien/ (retrieved on 1/25/2022)

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.