Симптоми на ДМЕ

Как да разпознаем диабетния макулен едем (оток)?

Диабетният макулен едем (оток) (ДМЕ) обикновено се развива бавно и постепенно, така че засегнатите хората често пропускат първите симптоми. Само в по-напреднали стадии ДМЕ причинява забележими проблеми като: 1-3

 • намаляване на зрителната острота (Фигура 1).,

 • нарушение на цветното зрение (Фигура 1).,

 • точки в зрителното поле,

 • изкривено и замъглено зрение (Фигура 1).,

 • затруднения при четене,

 • "мушици" пред очите, когато има кръвоизлив вътре в очната ябълка, в стъкловидното тяло.

Съвети за посещение при офталмолог

Ако сте забелязали проблеми със зрението и сте си записали час при офталмолог, препоръчваме ви да направите следното:

 • Доведете със себе си някого, на когото имате доверие

 • Две глави мислят по-добре от една!

Освен това човекът, когото водите със себе си, може да запише най-важната информация  от медицинската консултация. Запишете всички въпроси, които могат да възникнат след консултацията, и ги обсъдете при следваща консултация.

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Референции: 

 1. Diabetes - Retinal Damage: Prevention and Treatment. Patient Guideline, 2nd edition, 2016, version 2. Available online at: https://www.patienten-information.de/medien/patientenleitlinien/dm-netzhautkomplikationen-2aufl-vers2-pll-abgelaufen.pdf (retrieved on 1/24/2022)

 2. Spital G: Treatment of Diabetic Macular Oedema. Diabetology 2018; 14: https://doi.org/10.1007/s11428-018-0404-1 

 3. Hammes HP et al.: Diabetic Retinopathy and Maculopathy. Diabetology 2021; 16(Suppl 2): S329-S335. Available online at: https://www.ddg.info/fileadmin/user_upload/05_Behandlung/01_Leitlinien/ (retrieved on 1/25/2022)

Вижте повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки