Какво е ДМЕ?

Диабетен макулен едем (оток) - какво е това?

Диабетът може да причини много усложнения и да доведе до различни заболявания. Едно от тях е диабетният макулен едем - заболяване, което може сериозно да увреди зрението.

Диабет и очни заболявания - каква е връзката?

Диабетът е често срещано хронично метаболитно заболяване, при което концентрацията на глюкоза в кръвта е повишена. С течение на годините високите нива на кръвната захар водят до промени в кръвоносните съдове в цялото тяло, като вредните последици от диабета могат да се проявят и върху бъбреците или сърдечно-съдовата система. 1

Диабетът може да засегне очите, тъй като високите нива на кръвна захар могат да увредят малките кръвоносни съдове на ретината, което в крайна сметка влошава зрението.

Ретина и макула

Диабетните очни увреждания се проявяват предимно в ретината и макулата, затова ще ги опишем по-подробно. Ретината е светлочувствителен тъканен слой вътре в окото (Фигура 1). В центъра на ретината се намира макулата (наричана още “жълто петно”; на латински: macula lutea), която е с размерите на оризово зърно и съдържа особено голям брой фоторецептори.

В центъра на макулата има вдлъбнатина, наречена на латински Fovea centralis. Тази вдлъбнатина с диаметър само около 1,5 милиметра гарантира, че виждаме и най-малките детайли. С външната част на ретината не виждаме толкова точно. Тя позволява само обща ориентация. 2

Фигура 1: Напречен срез на окото. Macula lutea и Fovea centralis са с голямо значение за острото зрение.

Диабетно увреждане на ретината

Постоянно високите нива на кръвната захар могат да доведат до увреждане на ретината. Най-често срещаните са: 2, 3

  • Увреждане на кръвоносните съдове на ретината, познато още като „диабетна ретинопатия“.

  • Патологично натрупване на течност в макулата, познато като "макулен оток" или "диабетна макулопатия".

Диабетното заболяване на ретината се развива постепенно в продължение на няколко години. Ранният стадий на заболяването се нарича непролиферативна диабетна ретинопатия. В тази фаза настъпва увреждане на стените на кръвоносните съдове и образуване на съдови аневризми и кръвоизливи в ретината. Ако заболяването продължи да се развива, се появява пролиферативна диабетна ретинопатия („пролиферативна“ означава „бързо растяща“): в ретината се образуват нови кръвоносни съдове, от които е възможно леко кървене. 2, 3

При диабетната ретинопатия се увреждат предимно съдовете по външните части на ретината. Заради това пациентите дълго нямат проблеми със зрението. 4

Диабетният макулен оток обаче води до промени в центъра на ретината, причинявайки симптоми дори в по-ранните стадии. 4 Диабетният макулен оток може да възникне на всеки етап от развитието на диабетната ретинопатия. 5

По-долу бихме искали да ви запознаем по-подробно с диабетния оток на макулата.

Диабетен макулен едем (оток) (ДМЕ) - какво е това?

Повишената концентрация на глюкоза в кръвта при диабет уврежда и малките кръвоносни съдове на очите. Ако течността от увредените, по-лесно пропускливи очни съдове се събира в областта на макулата, тя се подува. Патологичното натрупване на течност в макулата се нарича оток на макулата. 3 Тъй като отокът засяга мястото, отговорно за най-високата острота на зрението, той може значително да го влоши. 5

Честота и рискови фактори за ДМЕ

Увреждането на ретината е едно от честите усложнения на диабета. Диабетната ретинопатия се проявява при около една трета от пациентите с диабет. 6 ДМЕ засяга почти 7% от всички диабетици и е малко по-често срещана при пациенти с диабет тип 1 отколкото при пациенти с диабет тип 2. В западния свят ДМЕ е една от най-честите причини за тежко зрително увреждане и слепота при хора на средна възраст. 5 ДМЕ засяга и двете очи в приблизително 60% от пациентите. 5 Различни рискови фактори допринасят за развитието на ДМЕ: 5 повишени нива на кръвната захар колкото по-дълго е налице диабетът, толкова по-голям е рискът от усложнения хипертензия. Нарушеният метаболизъм на мастните киселини и диабетната нефропатия могат допълнително да увеличат риска от ДМО. 2, 5

Профилактика: Какво може да направите, за да запазите очите си здрави

Уверете се, че нивата на кръвната ви захар са в норма и са стабилни, тъй като високите или силно променливи нива на кръвната захар допринасят за увреждането на ретината. 2 Уверете се, че се храните здравословно и спортувате, приемате редовно лекарствата си за диабет или провеждате лечение с инсулин по предписание на вашия семеен лекар или ендокринолог.

Трябва да се обърне внимание и на високото кръвно налягане - някои от вредните последици от диабета могат да се избегнат, ако кръвното налягане се поддържа в норма. 2

Избягвайте тютюнопушенето, тъй като то също уврежда кръвоносните съдове.

Правете редовни очни прегледи. Диабетната ретинопатия и диабетният макулен оток не причиняват болка, а често не причинява и зрителни смущения в ранните етапи. Въпреки това, увреждането на ретината се лекува по-успешно в по-ранен стадий. Офталмологът може да открие очните промени рано и, ако е необходимо, да започнете лечението навреме. 2 

Тест на Amsler-Gitter

Решетъчният тест на Амслер е лесен начин да изпитате определени аспекти на зрението си у дома. Решетката на Амслер е квадрат с тъмни линии и черна точка в средата (Фигура 2). Здравото око вижда решетка с тъмни прави линии, които образуват квадрат и черна точка в средата.

Ако зрението е нарушено в следствие на влажна форма на макулна дегенерация, линиите са вълнообразни, начупени или изкривени. Често в центъра на зрителното поле се виждат тъмни, замъглени области.

Изпълнение на теста:

1. Ако носите очила, използвайте ги по време на теста.

2. Покрийте едното око, за да проверите зрението на всяко око поотделно. Важно е да не затваряте покритото око, тъй като това може да повлияе на резултата.

3. Гледайте към решетката от разстояние 30-40 см.

4. Погледнете право към черната точка в средата на решетката.

5. Повторете стъпки от 1 до 4 с другото око.

Ако линиите са замъглени, вълнообразни или забелязвате тъмни или празни участъци, незабавно се консултирайте с вашия очен лекар!


Въпроси и отговори, относно очните заболявания, свързани с диабета

Баща ми е на 66 години и приема лекарства за диабет и хипертония. От известно време се оплаква, че му става все по-трудно да чете вестник. Наскоро офталмологът откри диабетен макулен едем (оток и на двете очи. Какво точно е това?

Диабетът уврежда малките кръвоносни съдове в очите. Поради това течността от тези съдове може да изтече в околната тъкан. Макулата е мястото на най-острото зрение, с помощта на което можем да възприемаме детайлите. Когато течността от все по-пропускливите съдове се натрупа в областта на макулата, тя набъбва (лекарите наричат ​​това „оток на макулата“), което може да доведе до различни зрителни увреждания. Колкото по-рано бъде открит диабетният макулен оток, толкова по-добри са шансовете за лечение.

Наскоро ми поставиха диагноза диабет тип 2 и ми предписаха лекарства. Прочетох, че диабетът може да причини различни усложнения и да доведе до други заболявания. Фактът, че диабетът може да влоши зрението ми, много ме тревожи. Какво мога да направя по въпроса?

Ако все още не сте го направили, трябва да си запишете час при офталмолог. Той/тя ще прегледа зрението ви, дъното на окото, ретината и макулата. Важно е за здравето на очите ви нивата на кръвната захар да бъдат добре регулирани.

Приемайте лекарствата си за диабет по предписание на вашия лекар и редовно се проследявайте. Ако имате високо кръвното налягане, то трябва да бъде регулирано.

Поддържайте балансирана и здравословна диета, спортувайте достатъчно и откажете тютюнопушенето - то уврежда кръвоносните съдове в цялото тяло, включително малките очни вени.

Преди дванадесет години бях диагностициран с диабет тип 1. Наскоро бях на преглед при очен лекар, защото зрителната острота на дясното ми око се влоши. Сега се лекувам от ДМЕ на дясното око. Трябва ли да очаквам ДМЕ да се появи и в лявото ми око?

Това не може да се предвиди със сигурност.

Проучванията показват, че ДМЕ не винаги се развива и в двете очи: в около 40% от случаите е засегнато само едното око. 5

Предоставената информация има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ.

Референции:

  1. Blood-sugar-related retinal disease (diabetic retinopathy). Brochure of the German Ophthalmological Society (DOG). Available online at: https://www.dog.org/wp-content/uploads/2009/12/diabetes_221010.pdf (retrieved on 1/24/2022)

  2. Diabetes - Retinal damage: Prevention and treatment. Patient guideline, 2nd edition, 2016, version 2. Available online at: https://www.patienten-information.de/medien/patientenleitlinien/dm-netzhautkomplikationen-2aufl-vers2-pll-abgelaufen.pdf (retrieved on 1/24/2022)

  3. Hammes HP et al.: Diabetes and eye diseases. In: German Diabetes Health Report 202. Available online at: https://www.deutsche-diabetes-gesellschaft.de/fileadmin/user_upload/06_Gesundheitspolitik/03 (retrieved on 1/24/2022)

  4. Kloos P: Diabetic retinopathy - cooperation creates success. Available online at: https://www.universimed.com/ch/article/diabetologie-endokrinologie/diabetische-retinopathie-zusammenarbeit-schafft-erfolg-2106207 (retrieved on 1/24/2022)

  5. Spital G: Treatment of diabetic macular oedema. Diabetologist 2018; 14:

  6. Diabetic retinal screening: a short guide. World Health Organization, Regional office for Europe. Available online at: https://www.euro.who.int/en/publications/abstracts/diabetic-retinopathy-screening-a-short-guide-2020 (retrieved on 1/24/2022)

  7. Federal Office for Statistics, “Persons with diabetes by gender, age, educational background, language area”, n.d. https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/gesundheit/ (last access: 19 March 2022)

  8. Holekamp NM, “Overview of Diabetic Macular Edema,” AJMC 2016; 22: P. 284- P.

Вижте повече

Предоставената информация на този сайт има за цел единствено да информира и не трябва да се възприема като заместител на медицинска консултация от лекар или друг квалифициран здравен специалист. За диагностика или лечение на здравословни проблеми, потребителите следва винаги да търсят професионална медицинска помощ. Съдържанието на страниците на Рош България ЕООД е обект на авторско право на компанията. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на Рош България ЕООД.

За контактиРош по светаlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeНие от РошФармацевтични решенияКариериМедияИсторииПолитика за поверителностУсловия за ползванеПолитика за бисквитки